Με τη βοήθεια ενός σεντονιού στους ώμους τα παιδιά γρήγορα μπορούν να μεταμορφωθούν σε σούπερ ήρωες, που τρέχουν σε ολόκληρο το σπίτι ή το βασίλειο του σαλονιού για να σας σώσουν από κάθε λογής τρομακτικά τέρατα, όπως οι δράκοι.

Τα μαγικά χρόνια που μας χαρίζουν τα νήπια

Οι γονείς των παιδιών προσχολικής ηλικίας απολαμβάνουν από την πρώτη σειρά ένα από τα πιο ευφάνταστα θέατρα που θα δουν ποτέ.

Αυτά είναι τα λεγόμενα «μαγικά χρόνια», όταν ο εγκέφαλος ενός παιδιού έχει αναπτυχθεί αρκετά για να φανταστεί υπέροχες ιστορίες, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά περίπλοκες.

Από που πηγάζει η αστείρευτη φαντασία τους;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που τα νήπια δεν μπορούν να κατανοήσουν για τον κόσμο των μεγάλων. Ως αποτέλεσμα, «συμπληρώνουν τα κενά» και συχνά συνθέτουν τις δικές τους -μερικές φορές μαγικές- εξηγήσεις για το πώς λειτουργούν τα πράγματα.

Τα μωρά χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν τον κόσμο τους. Καθώς εξελίσσονται, αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη βασική λειτουργία των πραγμάτων. Τώρα, ως παιδιά προσχολικής ηλικίας, παίρνουν αυτή τη γνώση και τη συνδυάζουν με μια αυξανόμενη φαντασία για να βρουν φανταστικές ιδέες για το γιατί και πώς συμβαίνουν τα πράγματα.

Όταν η μαγεία τελειώσει…

Η μέρα αυτή θα έρθει όταν το σεντόνι θα παραμένει μόνο στο κρεβάτι και όταν τα μαγικά υπερόπλα θα παραμείνουν σκονισμένα στο κουτί τους. Κάπως έτσι θα χάσετε μια ματιά σε αυτόν τον κόσμο όπου όλα είναι δυνατά. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλος του παιδιού σας αναπτύσσεται όπως πρέπει.

Ο προμετωπιαίος φλοιός – η περιοχή του εγκεφάλου ακριβώς πίσω από το μέτωπο – έχει κάνει τις συνδέσεις που χρειάζεται για την επεξεργασία πιο υψηλού επιπέδου σκέψης.

Αυτή η περίοδος στην παιδική ηλικία, που μερικές φορές ονομάζεται «η εποχή της λογικής», είναι επίσης όταν τα παιδιά αρχίζουν να σχηματίζουν συνείδηση, να κάνουν διάκριση μεταξύ του σωστού και του λάθους, και να ενεργούν όχι μόνο παρορμητικά, αλλά επειδή κάτι είναι το «σωστό» πράγμα που πρέπει να κάνουμε.