Πολλές φορές όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, η ζυγαριά «κολλάει», δηλαδή ο οργανισμός μας αδυνατεί να χάσει περαιτέρω κιλά και σταθεροποιείται σε ένα συγκεκριμένο νούμερο. Πρόκειται για μια συχνή εξέλιξη, η οποία δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ανησυχίας ή να μας αποθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για αδυνάτισμα.

Γιατί έχει «κολλήσει» η ζυγαριά;

Ο βασικός λόγος που η ζυγαριά «κολλάει» είναι επειδή η απώλεια κιλών συνοδεύεται πάντα και από απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού. Δεδομένου ότι ο μυϊκός ιστός σχετίζεται άμεσα και ρυθμίζει σε μεγάλο ποσοστό τον βασικό μας μεταβολισμό, δηλαδή τις καύσεις του οργανισμού μας, η απώλεια αυτού προκαλεί και μια μείωση των θερμίδων που «καίμε» ημερησίως. Το γεγονός αυτό παρατηρείται πιο έντονα και πιο γρήγορα όταν η δίαιτά μας είναι πολύ αυστηρή και ολιγοθερμιδική, καθώς και όταν δεν υπάρχει παράλληλα σωματική άσκηση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να «ξεκολλήσει» η ζυγαριά

Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα

Η γυμναστική, κυρίως η αερόβια, όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, διάδρομος, ποδήλατο, και λίγα βάρη, βοηθάει στο να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, δηλαδή τις καύσεις μας, να διατηρήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και να επαναφέρουμε τον οργανισμό σε ένα καλό επίπεδο.

Δεν μειώνουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε

Η μείωση αυτή μπορεί να επιφέρει περαιτέρω μείωση των καύσεών μας και το «κόλλημα» της ζυγαριάς να γίνει πολύ χειρότερο. Αντίθετα, όταν βλέπουμε ότι παρά τις όποιες προσπάθειες δεν επιτυγχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλό είναι για μία εβδομάδα να μπαίνουμε σε μια συντήρηση τρώγοντας απλώς προσεκτικά, για να επαναφέρουμε τον οργανισμό μας.

Αυξάνουμε ελαφρώς την πρωτεΐνη στη διατροφή μας

Οι πρωτεΐνες για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζεται να δαπανηθούν περισσότερες θερμίδες, αυξάνοντας έτσι τη μεταγευματική λεγόμενη θερμογένεση. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, τα γαλακτοκομικά.

Μένουμε ενυδατωμένοι

Το νερό βοηθάει στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών που παράγονται όταν χάνουμε βάρος και στην καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού.

Τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες

Πολλές φορές η ένταξη σε μια δίαιτα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η οποία σαφέστατα δυσχεραίνει τον ρυθμό της απώλειας βάρους. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και όλα τα προϊόντα ολικής αλέσεως.