Όπως όλοι γνωρίζουμε η ζώνη των ματιών είναι διαφορετική από το υπόλοιπο πρόσωπο. Η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή και ευάλωτη στην ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον διαθέτει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες, άρα και μικρότερη φυσική προστασία. Γι’ αυτό συνήθως εκεί εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Eπίσης, λόγω της αυξημένης κινητικότητας των μυών, υπάρχει η τάση για την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων έκφρασης. Η σωστή φροντίδα των ματιών είναι επιβεβλημένη όλο τον χρόνο. Ωστόσο, το καλοκαίρι, όπου ο ήλιος είναι ιδιαίτερα έντονος πρέπει να προσέξουμε διπλά. Παρακάτω ακολουθούν 4 βασικά tips για να παραμείνουν δυνατά και πιο όμορφα, με λιγότερες ατέλειες και ρυτίδες.

* Φοράμε γυαλιά ηλίου

Μία από τις κυριότερες βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες UV είναι και η φθορά του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.  Ετσι επιλέγουμε από κάποιο κατάστημα οπτικών ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς φακούς οι οποίοι παρέχουν 100% προστασία στα μάτια. Παράλληλα όμως προστατεύουν την περιοχή της επιδερμίδας γύρω από αυτά, προλαμβάνοντας ρυτίδες και δυσχρωμίες.

* Εφαρμόζουμε αντηλιακό

Πολλοί το αποφεύγουν γιατί «πέφτει βαρύ» ή προκαλεί γυαλάδες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντηλιακές φόρμουλες για το πρόσωπο με SPF 30 και πάνω, που απευθύνονται συγκεκριμένα στις ανάγκες μας. Ετσι οι ματ συνθέσεις θα μας χαρίσουν ματ όψη, και παράλληλα θα προστατεύσουν την επιδερμίδα από διάφορες αλλοιώσεις στο πρόσωπο, και ειδικά στα βλέφαρα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

*Αποφεύγουμε το τρίψιμο

Αν μπει άμμος από την παραλία ή σκόνη, καλό είναι να ξεπλύνουμε τα μάτια μας με άφθονο νερό ή με φυσιολογικό ορό που παράλληλα καταπραϋνει από τους ερεθισμούς. Το τρίψιμο ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση μεταφέροντας μικρόβια, υπολείμματα από τα καλλυντικά και το μακιγιάζ. Ταυτόχρονα όμως τραυματίζει και την εύθραυστη επιδερμίδα της περιοχής.

* Στη θάλασσα φοράμε γυαλιά κολύμβησης

Ακόμα και αν είμαστε μέσα στο νερό και κολυμπάμε, η επιφάνειά του αντανακλά το φως του ήλιου. Επίσης, μπορεί να φαίνεται καθαρό, αλλά στην πραγματικότητα να επιφυλάσσει… μικρόβια, τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα.  Οπότε έχουμε δυο εναλλακτικές: Ή φοράμε γυαλιά ηλίου αν δε βουτήξουμε το κεφάλι στο νερό. Ή χρησιμοποιούμε τα ειδικά γυαλιά κολύμβησης που επιπλέον προστατεύουν κι από το χλώριο.