Καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κύριος θερμορρυθμιστικός μηχανισμός του παιδιού στις υψηλές θερμοκρασίες είναι ο ιδρώτας. Η αυξημένη όμως εφίδρωση που παρατηρείται το καλοκαίρι έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια νερού αλλά και την απώλεια ορισμένων βασικών συστατικών του σώματός μας, με κυριότερα από αυτά το κάλιο, το νάτριο και το χλώριο, τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν.

Για να εξασφαλίσετε και να αναπληρώσετε επαρκώς στο παιδί σας τα διατροφικά συστατικά που είναι απαραίτητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει :

  • Να διατηρείτε καλό προγραµµατισµό στο διαιτολόγιο του παιδιού.
  • Να µην αφήνετε µεγάλα χρονικά διαστήµατα µεταξύ των γευµάτων του.
  • Να φροντίζετε να τρώει ένα καλό πρωινό.
  • Να λαµβάνει αρκετά µικρογεύµατα κατά τη διάρκεια της ηµέρας.
  • Να µην τρώει αργά το βράδυ.
  • Να καταναλώνει αρκετό νερό και φρεσκοστυµµένους χυµούς φρούτων και λαχανικών.
  • Να τρώει τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα καθηµερινά.
  • Να έχει επαρκείς ποσότητες λαχανικών (τουλάχιστον 1 µεγάλη σαλάτα).
  • Να πίνει αρκετό γάλα και να τρώει γιαούρτι που, λόγω της αυξηµένης περιεκτικότητας σε νερό, µπορεί να αποτελέσουν πρόσθετες πηγές ενυδάτωσης.

Ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν περίοδο ξεκούρασης και διασκέδασης για τα παιδιά. Το γεγονός, όμως, ότι ακολουθούν πολύ διαφορετικό και ελεύθερο υποχρεώσεων πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει και σε σημαντικές αποκλίσεις από τις διατροφικές τους συνήθειες. Στις εν λόγω αποκλίσεις συμβάλλουν πολλές φορές και οι γιαγιάδες ή οι παππούδες που φροντίζουν τα παιδιά για περισσότερες ώρες και πιθανότατα τηρούν μια πιο «ελαστική» στάση όσον αφορά τη σχέση των παιδιών με το φαγητό.

Εάν, ωστόσο, ανησυχείτε πως οι παππούδες μπορεί να «κακομάθουν» το παιδί σας προσφέροντας περισσότερες «λιχουδιές» ή να δημιουργήσουν συνήθειες που θα είναι δύσκολο να περιορίσετε στη συνέχεια, δεν έχετε παρά να το συζητήσετε μαζί τους. Ειδικότερα, εξηγήστε τους λόγους για τους οποίους θέλετε το παιδί σας να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόγραμμα που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Επιπλέον, αναφέρετε κανόνες που τυχόν έχετε συμφωνήσει με το παιδί σας, σχετικά με την κατανάλωση γλυκών ή παγωτού για παράδειγμα, και ζητήστε ευγενικά να τους ακολουθήσουν κι εκείνοι. Τέλος, θα ήταν καλό να αποσαφηνίσετε κάποιους «μύθους» αναφορικά με τη διατροφή των παιδιών, καθώς και να τους υπενθυμίσετε πως και εκείνοι αποτελούν πρότυπα για τα εγγόνια τους και συνεπώς θα πρέπει να τους δίνουν το καλό παράδειγμα, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.