Το «πράσινο φως» για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών έδωσε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» και τη διαθεσιμότητα εμβολίων.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

«Τα οφέλη υπερτερούν των ενδεχόμενων παρενεργειών» είπε για να σημειώσει ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων.

Η σχετική πλατφόρμα για τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξει την προσεχή Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδική και εφηβική ηλικία

«Η Δέλτα έχει αλλάξει τα δεδομένα – πρόκειται για την μετάλλαξη που απειλεί τους ανεμβολίαστους» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στα στοιχεία που αφορούν στα παιδιά.

«Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από την λοίμωξη με covid» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία».

«Τα παιδιά είναι το αίτιο των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία και αυτό το γεγονός εμποδίζει τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία» είπε για να σημειώσει ότι αυτό μπορεί να ευθύνεται και για νέες μεταλλάξεις, καθώς οι ανεμβολίαστοι είναι «εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων».