Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία άρχισε νέα ενημερωτική εκστρατεία για την προστασία των παιδιών αλλά και του περιβάλλοντος από τις μικροΐνες πλαστικών, τα βαρέα μέταλλα και τα καρκινογόνα που αφήνουμε στις παραλίες.

Εφέτος το καλοκαίρι, όταν θα πηγαίνετε για μπάνιο στη θάλασσα, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μπουκαλάκι με νερό που θα χρησιμοποιήσετε ως τασάκι. Ειδάλλως, τα αποτσίγαρα που σβήσετε στην άμμο στην παραλία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα μικρά παιδιά. Χώρια οι συνέπειες για τα πτηνά, τα ψάρια και γενικότερα το περιβάλλον.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.), η οποία άρχισε εκστρατεία για να μειωθούν τα αποτσίγαρα στις παραλίες. Όπως αναφέρει, κάθε χρόνο πολλά μικρά παιδιά δηλητηριάζονται στην παραλία την ώρα που παίζουν. Αιτία γι’ αυτό είναι ότι βρίσκουν αποτσίγαρα, τα οποία μασούν ή και καταπίνουν ακόμα.

Όπως εξηγεί, πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι τα φίλτρα των τσιγάρων είναι κατασκευασμένα από κάποιο φυτικό προϊόν. Και αυτό γιατί η υφή τους θυμίζει βαμβάκι. Στην πραγματικότητα, παράγονται από οξική κυτταρίνη, ένα πλαστικό ίδιο με αυτό που φτιάχνονται οι πλαστικοί σκελετοί των γυαλιών.

Το υλικό αυτό παραμένει αναλλοίωτο στο περιβάλλον για 10 χρόνια. Έπειτα αποσυντίθεται σε πλαστικές μικροΐνες. Τόσο το φίλτρο, όσο και το άκαυστο μέρος του τσιγάρου περιέχουν επίσης σε μεγάλες ποσότητες καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα.

22 δισεκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο

Σύμφωνα με την ΕΑΕ, στην Ελλάδα απορρίφθηκαν το 2018 περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα (σχεδόν 3.500 τόνοι). Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά κατέληξαν άμεσα στο περιβάλλον. Επιπλέον, το 28-35% των σκουπιδιών που μαζεύουν οι Δήμοι σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού είναι αποτσίγαρα.

Ειδικά στην παραλία, ο κανόνας είναι οι καπνιστές να σβήνουν και να θάβουν τα τσιγάρα τους στην άμμο. Έτσι, περισσότερο από το 36% των συλλεχθέντων απορριμμάτων από τις παραλίες είναι αποτσίγαρα, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία.

Τα αποτσίγαρα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα και για τα πτηνά και τα ψάρια, που συχνά τα εκλαμβάνουν ως τροφή σε ξηρά και θάλασσα αντίστοιχα.

«Τα αποτσίγαρα επομένως δεν είναι ένα μικρό σκουπίδι, αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος», υπογραμμίζει η Ε.Α.Ε.

Κιόσκι στον Άλιμο και άλλες δράσεις

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Εταιρεία άρχισε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους από τα αποτσίγαρα στην παραλία.

Στο πλαίσιό της, εγκαινίασε στις 23 Ιουλίου 2021 το πρώτο υπαίθριο στέγαστρο (κιόσκι) ειδικά για τους καπνιστές. Το στέγαστρο τοποθετήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου, στην Παραλία Α΄ Αλιπέδου Αλίμου, με σκοπό να καπνίζουν εκεί οι καπνιστές, πετώντας τα αποτσίγαρά τους σε ειδικούς μεταλλικούς κάδους και όχι στην παραλία.

Η εκστρατεία, που συμπεριλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, πραγματοποιείται με την σημαντική χορηγία της Antipollution και του «Ιδρύματος Ντέπι Βασιλειάδη».