Σε έναν ιδανικό κόσμο οι άνθρωποι θα συζητούσαν απ’ ευθείας με το άλλο τους μισό τα προβλήματα που αναγνωρίζουν στη σχέση τους. Δυστυχώς όμως, δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένας άνθρωπος που πληγώνεται ή απλώς ξενερώνει από ορισμένες συμπεριφορές του συντρόφου του, αντί να συζητά και να προσπαθεί να βρει λύση μαζί του, να αρχίσει να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο χωρισμού. Όλοι έχουμε υπάρξει ένοχοι για αυτή τη συμπεριφορά, επομένως καλό είναι να μην κρίνουμε αυστηρά τις υπεκφυγές των άλλων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τις αναγνωρίζουμε για να μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι – και ενδεχομένως να κάνουμε ορισμένα βήματα για να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Σημάδια ότι σκέφτεται να χωρίσετε

Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην έχει συνειδητοποιήσει ούτε ο ίδιος ότι το τέλος πλησιάζει. Παρ’ όλα αυτά, αν η στάση του έχει αρχίσει να αποκτά τα παρακάτω χαρακτηριστικά, είναι σαφές πως βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από τη σχέση – είτε το καταλαβαίνει είτε όχι.

Είναι απόμακρος

Μήπως όταν του μιλάτε δεν νιώθετε ότι σας ακούει και τόσο προσεκτικά; Αν τελευταία παραείναι αφηρημένος ή σας αντιμετωπίζει διαρκώς σαν να γίνεστε φορτική, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Άλλες ενδείξεις που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, είναι το να έχει όλο και λιγότερο χρόνο για εσάς και οι απαντήσεις του στα μηνύματά σας να γίνονται όλο και πιο σύντομες.

Δεν είστε μέρος των αποφάσεών του

Όταν φανταζόμαστε το μέλλον μας με έναν άλλο άνθρωπο, τον λαμβάνουμε υπόψη μας στις σημαντικές μας αποφάσεις, ενώ το πιθανότερο είναι να ζητήσουμε και τη γνώμη του. Όπως καταλαβαίνετε, αν μόλις πληροφορηθήκατε ότι εδώ και τρεις μήνες κάνει αιτήσεις για δουλειά στο εξωτερικό, μάλλον το μέλλον της σχέσης σας δεν είναι στις προτεραιότητές του.

Ακούτε ονόματα, όμως δεν βλέπετε πρόσωπα

Είστε αρκετό καιρό μαζί ώστε να ξέρετε ποιος είναι ο καλύτερός του φίλος, πότε γνωρίστηκαν και ποιες φάρσες έκαναν μαζί όταν ήταν έντεκα χρονών, όμως εξακολουθείτε να μην έχετε δει το πρόσωπό του. Όταν φανταζόμαστε ένα κοινό μέλλον με τον σύντροφό μας, έχουμε την τάση να τον εντάσσουμε σταδιακά στην υπόλοιπη ζωή μας. Το γεγονός ότι δεν το έχει κάνει, δείχνει ότι δεν σας βλέπει και πολύ σοβαρά.

Δεν μιλάει για το μέλλον

Δεν αναφερόμαστε σε γάμους, παιδιά και κατοικίδια. Όμως θυμάστε τον πρώτο καιρό, που εντελώς αυθόρμητα προτείνατε ο ένας στον άλλο εκδρομές, συναυλίες, ταξίδια; Ε, αν όταν του είπατε ότι σκέφτεστε να κλείσετε εισιτήρια για το θέατρο σε ένα μήνα, σας απάντησε «ως τότε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει», μάλλον δεν είναι σίγουρος αν θέλει να είναι μαζί σας μέχρι τότε.

Και τι μπορώ να κάνω;

Πρώτα από όλα, υπομονή. Υπάρχει περίπτωση τα πράγματα να μην είναι όπως φαίνονται και για την αλλαγή στη στάση του να ευθύνεται κάποιος εξωγενής παράγοντας και όχι η επιθυμία του να τελειώσει τη σχέση. Ακόμη, όμως, και αν πράγματι έχει σκοπό να σας εγκαταλείψει, ίσως το να του δώσετε λίγο περισσότερο χώρο να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Να συζητήσετε μαζί του ευθέως: Η ειλικρίνεια είναι συχνά η καλύτερη λύση. Πείτε του ότι παρατηρείτε διαφορές στην επικοινωνία σας και ότι το γεγονός αυτό σας έχει προβληματίσει. Δυστυχώς, ανάλογα με τον χαρακτήρα του, ενδέχεται να αρνηθεί τα πάντα και να μην είναι πρόθυμος να μιλήσει μαζί σας επί του θέματος. Από την πλευρά σας, όμως, θα είστε σωστή. Και αυτό έχει κάποια σημασία, έτσι δεν είναι;
  • Να προτείνετε πράγματα: Μπορεί το πρόβλημά σας να είναι κυρίως η ρουτίνα. Αφού αφήσετε να περάσει λίγος καιρός, ξαναρχίστε να συζητάτε για διασκεδαστικά πράγματα που θα θέλατε να κάνετε μαζί. Αυτό είτε θα φτιάξει τα πράγματα, είτε θα λειτουργήσει ως τεστ: Εφόσον εξακολουθεί να είναι αρνητικός, ίσως ήρθε η στιγμή να το πάρετε απόφαση.
  • Να αναρωτηθείτε τι θέλετε εσείς: Εντάξει, σας αρέσει – ενδεχομένως πολύ – και έχετε περάσει πολύ ωραία μαζί στο παρελθόν. Συχνά, όμως, όταν ο σύντροφός μας αρχίσει να απομακρύνεται, εστιάζουμε τόσο πολύ στο τι προκάλεσε το πρόβλημα ή στις καλές μέρες της σχέσης μας, που ξεχνάμε να εξετάσουμε τη δική μας θέση μέσα σε αυτό. Είναι πρακτικά αδύνατον να απολαμβάνετε τον χρόνο σας με ένα άτομο που ετοιμάζεται να σας αποχαιρετήσει. Μήπως, λοιπόν, να αποχωρήσετε πρώτη αντί να συμβιβάζεστε με μια μίζερη αλληλεπίδραση;