Αντιμετωπίζεται αλλεργικά προβλήματα, ανεξήγητη κούραση ή έχετε κακή διάθεση και συχνούς πονοκεφάλους; Σκεφθήκατε ποτέ ότι οι αιτίες όλων αυτών μπορεί να βρίσκονται στον χώρο εργασίας ή ακόμα και μέσα στο σπίτι σας;

Σύμφωνα με μετρήσεις, στους σύγχρονους χώρους κατοικίας και εργασίας αιωρούνται περίπου 150 οργανικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι βλαβερές για την υγεία. Όλες αυτές οι ουσίες απελευθερώνονται κυρίως από τις ηλεκτρικές συσκευές, τα συνθετικά χρώματα, τα προϊόντα καθαρισμού, τις λάκες, τα βερνίκια, τις κόλλες κ.ά. Από τις πιο επικίνδυνες είναι η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο κ.ά. Ουσίες δηλαδή που επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα και μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως ρινίτιδες, ιλίγγους, πονοκεφάλους, τάσεις υπνηλίας, κούραση κ.ά.

Aπό τις έρευνες που διεξήγαγε η ΝΑSΑ προκύπτει επίσης πως συχνά ο αέρας στους χώρους κατοικίας και εργασίας είναι πιο μολυσμένος από ό,τι η εξωτερική ατμόσφαιρα. Τα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ακόμα ότι κοινά οικιακά φυτά έχουν εκπληκτική ικανότητα απορρόφησης διαφόρων ουσιών, όπως η φορμαλδεΰδη (καρκινογόνος ουσία που συχνά προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα), η βενζίνη και ο καπνός του τσιγάρου.

Το σπαθίφυλλο π.χ. είναι ιδανικό για σπίτια και γραφεία στα οποία υπάρχουν καπνιστές, επειδή καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τη νικοτίνη, ενώ το φιλόδενδρο και ο πόθος αποδείχθηκαν τα πλέον κατάλληλα για την απορρόφηση μορίων φορμαλδεΰδης, τα οποία προέρχονται από τις μπογιές, τα γυαλιστικά επίπλων κ.ά.

Τα παρακάτω 14 φυτά συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους βαθμούς στον καθαρισμό των εσωτερικών χώρων. Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί της NASA παρουσίασαν έναν κατάλογο με φυτά τα οποία έχουν ευεργετική δράση για τον άνθρωπο αν βρίσκονται μέσα στο σπίτι αλλά και στους χώρους εργασίας. Αυτά είναι:

1. Φοίνικας αρέκα

Με απολυμαντικές ιδιότητες

Διεκδικεί την καταγωγή του από τη Μαδαγασκάρη και θεωρείται το πρώτο στη λίστα για τις απολυμαντικές του ιδιότητες. Καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού από μολυσματικούς παράγοντες, υγραίνει την ξηρή ατμόσφαιρα και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ιγμόρειά τους ή κολλούν εύκολα κρυολογήματα, διευκολύνοντας την αναπνευστική τους λειτουργία.

2. Αγγλικός κισσός

Διώχνει τη μούχλα

Αν και συνδέεται περισσότερο με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, είναι επίσης γνωστό ότι φιλτράρει τον αέρα. Ερευνητές του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Ασθματος και Ανοσολογίας που συνεργάστηκαν με τη NASA σε συγκεκριμένο πρότζεκτ διαπίστωσαν ότι το φυτό αυτό καταφέρνει να απομακρύνει τη μούχλα που παράγεται στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να απομακρύνει μέσα σε 12 ώρες την… εναέρια μούχλα σε ποσοστό 78%.

3. Αγλαόνημα

Κάνει detox

Φυτό που αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και γενικά σε σημεία του σπιτιού όπου δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλα φυτά. Θεωρείται ιδανικό για την απομάκρυνση των τοξινών από τους εσωτερικούς χώρους.

4. Αζαλέα

Απορροφά τα χημικά των καθαριστικών

Δεν είναι μόνο αισθητικά ωραίο φυτό, αλλά είναι από τα καλύτερα φυτά που βοηθάνε στην απορρόφηση φορμαλδεΰδης και βενζολίου, τα οποία περιέχονται σε καθαριστικά και έπιπλα από κόντρα πλακέ.

5. Αλόη βέρα

Χαρίζει οξυγόνο

Εκτός από καλαίσθητο και εύκολο στην περιποίηση φυτό, είναι και ένα από τα καλύτερα φυτά στον καθαρισμό του αέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA η αλόη βέρα είναι ιδανική για τοποθέτηση στην κρεβατοκάμαρα επειδή απελευθερώνει οξυγόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

6. Ζέρμπερα

Απορροφά επικίνδυνες ουσίες

Απορροφά πολύ καλά το βενζόλιο, το οποίο απελευθερώνεται από πλαστικά, συνθετικές ίνες, καουτσούκ, μελάνι και άλλα προϊόντα της χημικής βιομηχανίας.

7. Μπενζαμίνη

Δροσίζει τον χώρο

Εξουδετερώνει τους ατμούς φορμαλδεΰδης, τολουολίου, ξυλολίου και αμμωνίας. Μπορείτε να την τοποθετήσετε δίπλα στον εκτυπωτή, το φωτοαντιγραφικό ή άλλον εξοπλισμό γραφείου. Κάνει τον αέρα πολύ πιο δροσερό. Βρείτε της επίσης σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού μια φωτεινή γωνιά και ποτίζετέ τη συχνά (ειδικά το καλοκαίρι!) κι εκείνη θα σας αποζημιώσει τόσο με την εντυπωσιακή της όψη όσο και με τις «εκκαθαριστικές» της ιδιότητες.

8. Κάκτοι

Διώχνουν την ακτινοβολία

Είναι ό,τι καλύτερο για την απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του υπολογιστή. Επίσης το βράδυ απελευθερώνουν οξυγόνο και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.
Μπορείτε να βάλετε τους κάκτους σας παντού, σε σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, χολ, βεράντα, και φυσικά μια καλή θέση είναι δίπλα σε οθόνες, WiFi, ασύρματα τηλέφωνα κ.τ.λ.

9. Φτέρη της Βοστώνης

Απομακρύνει καρκινογόνες ουσίες

Είναι ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο φυτό που προέρχεται από τροπικά μέρη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο ως φυτό εσωτερικού χώρου. Η φτέρη καθαρίζει τον αέρα και είναι μάλιστα ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απομάκρυνση της καρκινογόνου ουσίας φορμαλδεΰδης.

10. Σπαθίφυλλο

Καταπολεμά τη μούχλα

Καθαρίζει και βελτιώνει την ποιότητα του αέρα σε ποσοστό 60%. Επίσης τα φύλλα του φυτού απορροφούν τους σπόρους της μούχλας και τους χρησιμοποιούν ως τροφή διασπείροντάς τους μέσω της ρίζας σε όλο το φυτό.

11. Χλωρόφυτο

Απορροφά τις τοξίνες

Απορροφά το 90% των τοξινών από την ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που είναι αλλεργικά στη σκόνη. Επίσης απορροφά το μονοξείδιο του άνθρακα και είναι ιδανικό για τοποθέτηση στην κουζίνα.

12. Φίκος

Πολεμά τοξικές ουσίες

Είναι εξαιρετικός στο να καταπολεμά επικίνδυνες ουσίες που απελευθερώνουν τα χαλιά και τα έπιπλα, όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζένιο και το τριχλωροαιθυλένιο.

13. Χρυσάνθεμο

Απολυμαίνει τον αέρα

Εκτός από διακοσμητικό, καθαρίζει πολύ καλά τον αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Φιλτράρει την αμμωνία, το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη και το ξυλόλιο.

14. Ανθούριο

Καθαρίζει την ατμόσφαιρα

Με τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα και το εντυπωσιακό κόκκινο ή λευκό λουλούδι, αυτό το σχεδόν εξωτικής ομορφιάς φυτό από την Κολομβία είναι ένα διακοσμητικό «διαμάντι» για το καθιστικό, το οποίο όμως καθαρίζει και την ατμόσφαιρα. Τι απαιτεί για να αποδώσει τα μέγιστα; Μια θέση σε φωτεινό σημείο (χωρίς όμως να δέχεται απευθείας το ηλιακό φως), πότισμα μία φορά την εβδομάδα τον χειμώνα και δύο φορές το καλοκαίρι.

*Τις έρευνες για τα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους επιμελήθηκε για πολλά χρόνια ο Dr Bill Wolverton, ειδικός ερευνητής επιστήμονας της NASA.