Το καθαριστικό προσώπου είναι ένα από τα πιο απαραίτητα καλλυντικά, αφού χωρίς αυτό δεν μπορούμε να έχουμε λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι η διαδικασία «βρέχω, κάνω αφρό και αμέσως ξεπλένω το πρόσωπο» είναι αρκετή. Και όμως, όλες οι καθαριστικές συνθέσεις θέλουν τον χρόνο τους για να ενεργοποιηθούν και να απομακρύνουν αποτελεσματικά τους ρύπους, το μακιγιάζ και τα σωματίδια της περιβαλλοντικής μόλυνσης που έχουν παρεισφρήσει στην επιδερμίδα.

Η σωστή διαδικασία

Βρέχετε το πρόσωπο µε νερό για να προετοιµάσετε το δέρµα. Απλώνετε το καθαριστικό, ανεξαρτήτως υφής (π.χ. κρεµώδες, τζελ, αφρός ή µπαλµ), σε πρόσωπο και λαιµό και κάνετε απαλό µασάζ µε τις άκρες των δαχτύλων για 30’’ προκειµένου να αποµακρυνθούν αποτελεσµατικά το σµήγµα και τα νεκρά κύτταρα που µπλοκάρουν τους πόρους.

Αν το καθαριστικό έχει τη μορφή ελαίου, τότε το απλώνετε κατευθείαν σε στεγνή επιδερμίδα και κάνετε απαλό μασάζ για 3’’ μέχρι να αρχίσει το μακιγιάζ να διαλύεται. Στη συνέχεια, βρέχετε τα χέρια σας και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία. Το έλαιο θα γαλακτωματοποιηθεί και θα αφαιρεθεί εύκολα στη συνέχεια με άφθονο νερό. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο καθαρισμού, όπως π.χ. ένα σφουγγαράκι konjac ή ένα ηλεκτρικό βουρτσάκι.

Μοναδική εξαίρεση

Αν χρησιµοποιείτε γαλάκτωµα καθαρισµού, τότε ακολουθήστε την ίδια διαδικασία χωρίς νερό. Κάντε µασάζ µε τις άκρες των δαχτύλων και στη συνέχεια αφαιρέστε την περιττή ποσότητα µε έναν δίσκο ντεµακιγιάζ.

Το μασάζ

Ακολουθήστε την κίνηση της λέµφου για να βοηθήσετε την αποµάκρυνση των τοξινών και να αποφύγετε το πρήξιµο και τις «σακούλες» γύρω από τα µάτια. Με τις άκρες των δαχτύλων ξεκινήστε από το µέτωπο και συνεχίστε µε κυκλικές κινήσεις µέχρι τον λαιµό.

Η θερμοκρασία του νερού

Τίποτα δεν είναι αµελητέο στη διαδικασία του καθαρισµού. Ετσι είναι σηµαντικό να ξεπλένετε µε χλιαρό νερό και να ολοκληρώνετε µε κρύο, το οποίο θα συσφίγξει την επιδερµίδα. Αποφύγετε το καυτό νερό που µπορεί να προκαλέσει ερεθισµό, φλεγµονή και κάνει τον ευαίσθητο τύπο ακόµα πιο εύθραυστο.

Αποφύγετε

Να απλώνετε το καθαριστικό κατευθείαν στο σφουγγάρι ή σε µια πετσέτα γιατί θα απορροφήσει περισσότερη ποσότητα απ’ όση χρειάζεται, σπαταλώντας έτσι άσκοπα το προϊόν.