Πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις, ακόμα και αν πρόκειται για μερικές μέρες στο εξοχικό στο χωριό. Μία από τις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών αφορά την διατροφή των παιδιών κατά την διάρκεια των διακοπών. Συχνά προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε τι τρώει το παιδί στις διακοπές, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να του εξασφαλίσουμε υγιεινή διατροφή. Όμως, ακόμη και όταν τρώμε καθημερινά έξω, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που είναι πιο υγιεινές.

  • Aν είστε σίγουροι ότι στην ταβέρνα που τρώτε τα υλικά είναι πρώτης ποιότητας, παραγγείλετε για το παιδί το πιάτο που προτιμά.
  • Τα λαδερά είναι μία πολύ υγιεινή επιλογή και ο μόνος λόγος που δεν σας τα προτείνουμε είναι γιατί συνήθως τα παιδιά δεν τα τρώνε. Aν στο δικό σας παιδί αρέσουν οι μελιτζάνες, το μπριάμ ή τα φασολάκια, μη διστάσετε να τα παραγγείλετε. Mη δίνετε πάντως στο παιδί ψωμί βουτηγμένο στο λάδι από το δικό σας λαδερό φαγητό, με το σκεπτικό ότι θα πάρει έστω μια μικρή ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Aυτό όχι μόνο δεν αντικαθιστά τα λαχανικά, αλλά αντίθετα δίνει πολλές θερμίδες και δυσκολεύει τη χώνεψη.
  • Aν θέλετε να παραγγείλετε κόκκινο κρέας για το παιδί, προτιμήστε ένα κομμάτι μοσχάρι ή κατσικάκι με λαχανικά, επειδή είναι πιο εύκολο να καταλάβετε την ποιότητά του.
  • Το μπιφτέκι, αν το ετοιμάσετε στο σπίτι σας, είναι μια θρεπτική τροφή, χωρίς πολλά λιπαρά, και αρέσει στα περισσότερα παιδιά. Όταν όμως τρώτε έξω, δεν μπορείτε να ξέρετε την ποιότητα του κιμά, γι’ αυτό και δεν σας το προτείνουμε.
  • Aν πηγαίνετε συχνά για σουβλάκια, μία υγιεινή επιλογή για το παιδί είναι το καλαμάκι κοτόπουλο, που μπορεί να συνδυαστεί με μία -αλάδωτη κατά προτίμηση- πίτα, ντομάτα ή και τζατζίκι και να αποτελέσει μια ισορροπημένη επιλογή.
  • Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε κάποια γεύματα με ομελέτα, μια βασική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμίνης D, φωσφόρου και σιδήρου. Eίναι ένα χορταστικό και πρωτεϊνούχο γεύμα, που χαρίζει ενέργεια στα παιδιά. Aν μάλιστα το ενισχύσουμε με κάποια λαχανικά, όπως πιπεριές, ντομάτες ή μανιτάρια, και το συνοδεύσουμε με ψωμί, γίνεται ένα πλήρες γεύμα.