Μεγαλώνετε τα παιδιά σας με πολύ αγάπη και στοχεύετε να εξελιχθούν σε ανεξάρτητους ενήλικες που μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία, ακόμα και όταν εσείς δεν θα βρίσκεστε κοντά τους. Το κλειδί για μια γεμάτη και χαρούμενη ζωή είναι να μην τα παρατούν κι εσείς μπορείτε να τους το καλλιεργήσετε:

Σταδιακή προσπάθεια

Μάθετε στα παιδιά πως η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία ημέρα. Αντίθετα τα μεγαλεπήβολα πλάνα χρειάζονται εκτενή σχεδιασμό, που περιλαμβάνει μικρά και καθημερινά βήματα για την επίτευξη του στόχου. Όταν κάτι το δυσκολεύει δεν χρειάζεται να τα παρατάει αλλά κυρίως να δοκιμάζει με διαφορετικό τρόπο, μέχρι να τα καταφέρει.

Προτείνετε του να διαχωρίζει σε μικρότερα βήματα, αυτό που θέλει να επιτύχει, δείξτε του όμως πως για να τα καταφέρει δεν χρειάζεται μόνο σκληρή δουλειά αλλά και ξεκούραση.

Επαναπροσδιορίστε την αποτυχία

Ο φόβος της αποτυχίας κρατά μακριά πολλά παιδάκια, όπως και ενήλικες, από το να προσπαθήσουν και να δουν μέχρι που μπορούν να φθάσουν οι δυνατότητές τους.

Είναι καλό λοιπόν, να εξηγήσετε στο παιδί ότι οι αποτυχίες είναι κομβικό κομμάτι των επιτυχιών του, όπως και της μαθησιακής διαδικασίας γενικότερα, αφού μέσα από αυτές μαθαίνει ποια είναι τα αδύναμά του σημεία αλλά και τον τρόπο που μπορεί να τα βελτιώσει.

Αυτός ο επαναπροσδιορισμός δεν βοηθά μόνο εκείνο αλλά και εσάς, αφού λειτουργεί σαν υπενθύμιση να βλέπετε τις «ήττες» με άλλο μάτι.

Ενθαρρύνετέ το

Τα πρώτα λόγια ενθάρρυνσης λέγονται από τους γονείς ήδη από την νηπιακή ηλικία, που ξεκινούν τα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Οι ενθαρρυντικές αυτές φράσεις λειτουργούν καταλυτικά στην αυτοπεποίθηση του παιδιού, αφού τονώνουν το ηθικό του, γεμίζοντάς το με ασφάλεια ενώ σταδιακά μαθαίνει να εμπιστεύεται τις επιλογές και τις πράξεις του.

Όμως η διαρκής ενθάρρυνση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, γιατί θέλετε να πιστεύει στον εαυτό του αλλά όχι να γίνει υπερόπτης.

Παλιές νίκες

Την επόμενη φορά που το παιδί σας είναι έτοιμο να παραδώσει τα όπλα γιατί νιώθει πως δεν μπορεί να τα καταφέρει, υπενθυμίστε τους όλους τους παλαιότερους θριάμβους του. Παράλληλα υπενθυμίστε του πόση προσπάθεια χρειάστηκε για να τα καταφέρει τότε αλλά και το πώς ένιωθε κατά την διαδικασία υλοποίησης ενός κατεκτημένου πλέον στόχου.

Η γλυκιά ανάμνηση μιας νίκης το γεμίζει αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και λειτουργεί ενθαρρυντικά καθώς σκέφτεται πως αφού τα κατάφερε τότε, θα τα καταφέρει και σήμερα.