Κάθε γονιός επιθυμεί το καλύτερο για το παιδί του για αυτό και προσπαθεί κάθε φορά να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή για εκείνο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο γονεϊκός ρόλος είναι δύσκολος και ότι έχει προκλήσεις καθ’όλη την πορεία. Ταυτόχρονα, είναι φυσιολογικό να νιώσετε κάποια στιγμή απογοητευμένοι με το παιδί, ειδικά στην περίπτωση που είχε μια κακή συμπεριφορά ή που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια που έχετε θέσει. Ο τρόπος όμως, που εκφράζετε αυτήν την απογοήτευση και αντιμετωπίζετε την εν λόγω κατάσταση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Στην πραγματικότητα, τα σκληρά μέτρα γονικής πειθαρχίας, όπως οι φωνές μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο παιδί.

*Οι φωνές επιδεινώνουν την άσχημη συμπεριφορά

Ορισμένοι μπορεί να θεωρούν ότι οι φωνές λύνουν το πρόβλημα ή ότι μπορεί να αποτρέψουν το παιδί από το να εμφανίσει ξανά την ίδια συμπεριφορά. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν πως στην πραγματικότητα, οι φωνές μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα ζητήματα μακροπρόθεσμα. Οι φωνές μπορεί να κάνουν την συμπεριφορά του παιδιού χειρότερη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φωνάξετε περισσότερο στην προσπάθεια διόρθωσης του προβλήματος. Ταυτόχρονα, έρευνες επισημαίνουν ότι δεν έχει σημασία από ποιο γονέα προέρχεται η σκληρή πειθαρχία, καθώς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, τα προβλήματα συμπεριφοράς επιδεινώνονται.

*Οι φωνές επηρεάζουν την σωματική υγεία

Οι εμπειρίες που αποκτούμε μεγαλώνοντας, μας διαμορφώνουν με πολλούς τρόπους, μερικούς από τους οποίους μπορεί να μην συνειδητοποιούμε. Οι συχνοί καυγάδες που μπορεί να περιλαμβάνουν και φωνές, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη ανησυχία ή και άγχος στο παιδί, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας στην ενήλικη ζωή του.

*Οι φωνές μπορεί να προκαλέσουν παθήσεις

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, διαπιστώθηκε μια σύνδεση ανάμεσα στις αρνητικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία και της μετέπειτα ανάπτυξης επώδυνων χρόνιων παθήσεων. Οι παθήσεις περιελάμβαναν αρθρίτιδα, έντονους πονοκεφάλους, προβλήματα στην πλάτη και τον αυχένα. Εάν παρατηρήσετε ότι κατακλύζεστε από έντονα συναισθήματα αναφορικά με την συμπεριφορά του παιδιού, δοκιμάστε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και δοκιμάστε να συζητήσετε με το παιδί όταν θα μπορείτε να διατηρήστε την ψυχραιμία σας, καθώς η συζήτηση σε ήπιους τόνους μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα.