Ακόμη και αν έχετε χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κιλών της εγκυμοσύνης, πιθανότατα η κοιλιά σας δεν έχει επανέλθει ακόμη στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και δε θα πρέπει να σας αγχώνει. Άλλωστε, φέρατε έναν άνθρωπο στον κόσμο και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτό.

Με στοχευμένη προσπάθεια μπορείτε να τονώσετε τους κοιλιακούς μυς σας, όχι μόνο για λόγους εμφάνισης, αλλά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων στην πλάτη, φλεβίτιδας, κραμπών και πρηξίματος των ποδιών.

Ας δούμε, λοιπόν, τέσσερις τρόπους να γυμνάσετε την κοιλιά σας.

1. Μείνετε στα απλά

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις για την κοιλιά μετά την εγκυμοσύνη που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά. Τα απλά ροκανίσματα μπορεί να είναι μια κλασική, απλή άσκηση, αλλά λειτουργούν. Αν δεν έχετε κάνει ροκανίσματα ξανά (ή τους τελευταίους εννέα μήνες), ξεκινήστε αργά και μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά.

Ένας καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους και οι απλές συσπάσεις κοιλιακών. Ξαπλώστε στην πλάτη σας με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα στο πάτωμα. Σφίξτε αργά τους κοιλιακούς σας και ανασηκώστε ελαφρώς τη λεκάνη σας. Σφίξτε τους μυς του πυελικού εδάφους όσο το κάνετε αυτό (μια καλή ευκαιρία για μερικές ασκήσεις Kegel!).

2. Η πραγματική πρόκληση

Είσαστε έτοιμες για πραγματικά ροκανίσματα; Ξαπλώστε στην πλάτη σας, βάλτε τα πέλματά σας στο πάτωμα, τα γόνατα λυγισμένα και τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από το λαιμό σας για να στηρίξετε το κεφάλι σας. Πιέστε το κάτω μέρος της πλάτης σας στο πάτωμα, στη συνέχεια σηκώστε το κεφάλι και τους ώμους σας από το έδαφος. Επαναλάβετε 10-15 φορές.

Καθώς αποκτάτε περισσότερη δύναμη, προσθέστε δυσκολία (ανυψώστε τα πόδια σας από το πάτωμα κατά τη διάρκεια των επαναλήψεων, για παράδειγμα) και δοκιμάστε παραλλαγές. Η εκγύμναση διαφορετικών μυών είναι απαραίτητη για την απώλεια του λίπους της κοιλιάς μετά την εγκυμοσύνη.

3. Γυμναστείτε με παρέα

Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε και το μωρό σας στο παιχνίδι! Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας λυγισμένα και τα πέλματα στο πάτωμα κρατώντας το μωρό σας έτσι ώστε να στηρίζεται στην κοιλιά σας. Εισπνεύστε και σηκώστε το μωρό σας προς τα πάνω, σφίγγοντας ταυτοχρόνως τους κοιλιακούς σας. Στη συνέχεια, καθώς εισπνέετε, κατεβάστε το μωρό σας. Εκτελέστε όσες επαναλήψεις μπορείτε.

4. Γυμναστική σε μπάλα

Η μπάλα άσκησης είναι μια σημαντική βοήθεια για τις ασκήσεις κοιλιακών μετά την εγκυμοσύνη. Τα ροκανίσματα στην μπάλα λειτουργούν σαν κανονικά ροκανίσματα, αλλά θα προσθέσετε το στοιχείο ισορροπίας, το οποίο κάνει τις κινήσεις σας λίγο πιο δύσκολες. Εάν τα ροκανίσματα απλά δε σας ταιριάζουν ή θέλετε μια ολοκληρωμένη προπόνηση, δοκιμάστε γιόγκα ή Pilates, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εκγύμναση του κορμού.

Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να κάψετε το λίπος της κοιλιάς μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και το συνολικό λίπος.

Σε κάθε περίπτωση, προτού ξεκινήσετε τη γυμναστική, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.