Στην αρχή της ζωής του, το γάλα εξασφάλιζε τη σωστή του ανάπτυξη. Τώρα που πλέον έχει μεταμορφωθεί σε νήπιο, η σχέση του με αυτή την πολύτιμη τροφή έχει αλλάξει καθώς μπορεί να αντλήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και από άλλες πηγές. Κάποια παιδάκια συνεχίζουν να λατρεύουν το γάλα σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να τα πείσεις να αφήσουν το ποτηράκι ή το μπουκάλι από τα χέρια τους. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνα που μετά τον απογαλακτισμό χάνουν σχεδόν πλήρως το ενδιαφέρον τους. Τελικά, όμως, το χρειάζονται πραγματικά; Και υπάρχει περίπτωση να πίνουν περισσότερο από όσο πρέπει;

Πόσο γάλα χρειάζεται ένα νήπιο;

Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα παιδιά χρειάζονται σημαντικά λιγότερο γάλα. Συγκεκριμένα, περίπου 500ml ή δύο φλιτζάνια την ημέρα. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα εξακολουθεί να τους είναι απαραίτητη. Μάλιστα, οι παιδίατροι προτείνουν τα δύο φλιτζάνια την ημέρα μέχρι και την ηλικία των 9 ετών! Αιτία για αυτό, είναι το γεγονός ότι αν και τρώνε πλέον και άλλες τροφές, ενδέχεται να… μην τις αγαπούν και πολύ. Ταυτόχρονα, οι κινητικές τους δεξιότητες δεν είναι ακόμη αρκετά ανεπτυγμένες, με αποτέλεσμα το μισό τους φαγητό να καταλήγει συχνά στο πάτωμα. Έτσι, συχνά δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς τη συμβολή του γάλακτος.

Πειράζει αν πίνει περισσότερο;

Και ναι και όχι. Το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά, δημιουργώντας ένα αίσθημα κορεσμού που ενδέχεται να περιορίζει την όρεξή τους για κανονικό φαγητό. Αν δεν καταναλώνουν αρκετή στερεά τροφή, τα παιδιά ενδέχεται να μην αναπτύξουν σωστά τις δεξιότητες μάσησης και κατάποσης, πράγμα που μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, από τη στιγμή που δεν πεινούν, είναι πιο πιθανό να είναι διστακτικά απέναντι σε νέες τροφές. Από την άλλη πλευρά, όμως, ορισμένα παιδιά είναι τόσο «δύσκολα» στο φαγητό τους, ώστε η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος να αποτελεί τη μόνη λύση για να μην μείνουν νηστικά! Εντέλει, ο παιδίατρός σας θα κρίνει αν υπάρχει πρόβλημα με τη διατροφή του μικρού σας. Αν πιστεύετε ότι το γάλα το εμποδίζει από το να τραφεί κανονικά, προσπαθήστε να το περιορίσετε σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και μην του δίνετε να πιει μεταξύ των γευμάτων.