Αν και οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικά πολλές υποχρεώσεις, είναι σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά. Αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα, αν ορίσετε κάποιες μέρες που μπορείτε να απολαμβάνετε όλοι μαζί το φαγητό σας στο τραπέζι. Στην πραγματικότητα το να φάτε όλοι μαζί σαν οικογένεια, είναι ωφέλιμο και για τα παιδιά, ειδικά αν είναι ακόμα μικρά.

Γιατί να τρώτε όλοι μαζί;

Καλύτερες διατροφικές συνήθειες για τα παιδιά

Όταν ολόκληρη η οικογένεια τρώει μαζί, όλοι είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή με περισσότερα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι τα παιδιά που τρώνε με τις οικογένειές τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε λαχανικά και φρούτα.

Είναι επίσης πιο πιθανό να αποφύγουν το φαγητό απέξω ή το fast food, εφόσον δεν το σερβίρετε. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά θα αποκτήσουν και θα διατηρήσουν στο μέλλον αυτές τις συνήθειες από το οικογενειακό δείπνο ανεξάρτητα από τις μεταγενέστερες συνθήκες.

Κανόνες ευγενείας από νωρίς

Αν και οι τρόποι που ακολουθούμε στο τραπέζι και οι οικογενειακές προσδοκίες μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικές σε κάθε σπίτι, εξακολουθούν να είναι σημαντικές δεξιότητες που μεταφράζονται σε άλλες πτυχές της ζωής του παιδιού.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την τάση του οικογενειακού δείπνου νωρίς στη ζωή του παιδιού σας, ώστε να μπορείτε να ενσταλάξετε αυτές τις συνήθειες από μικρή ηλικία.

Για παράδειγμα, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στο τραπέζι. Μαθαίνουν επίσης τη σωστή χρήση σκευών, τη στάση του σώματος και άλλα βασικά στοιχεία διατροφής. Και, φυσικά, μαθαίνουν πώς να βοηθούν και να περιμένουν υπομονετικά.