Σχεδόν όλοι οι γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις φωνές και το γοερό κλάμα του νηπίου τους, ειδικά όταν του αρνηθούν κάτι ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν, αφού τα μικρότερα παιδάκια δεν είναι έτοιμα για κανόνες ή όρια. Πράγματι τακτικές όπως η «τιμωρία», με ένα πεντάλεπτο διάλλειμα από κάποια δραστηριότητα (time-out) ή εναλλακτικά η «στέρηση προνομίων» όπως το αγαπημένο τους παιχνίδι, δεν είναι κατάλληλες για τα νήπια. Ωστόσο, η νηπιακή ηλικία είναι το κατάλληλο στάδιο για να εξοικειώσετε το παιδί με την έννοια του λάθους και του σωστού, βάση για μια καλή και ευγενική μελλοντική συμπεριφορά.

Δοκιμάστε τους αντιπερισπασμούς

Αν δείτε ότι το μικρό σας σχεδιάζει κάποια σκανταλιά, αντισταθείτε στην επιθυμία να του φωνάξετε, ακόμα και αν την πραγματοποιήσει, καθώς ο θυμωμένος τόνος σας είτε θα το αναστατώσει περαιτέρω είτε θα το γεμίσει περιέργεια.

Αντ’αυτού δοκιμάστε να το μετακινήσετε και να του αποσπάσετε την προσοχή με κάποια άλλη δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο δεν δίνεται απλώς τέλος στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά αλλά με την πάροδο του χρόνου θα μάθει ότι ορισμένα πράγματα είναι εκτός ορίων.

Παραμείνετε συνεπείς

Είναι απαραίτητο να παραμένετε συνεπείς στα όρια που θέτετε αν πραγματικά θέλετε το μικρό σας να υπακούει στους κανόνες.

Ορίστε αυστηρά όρια και παραμείνετε σταθεροί σε αυτά, ανεξάρτητα από τις φωνές ή τα δάκρυα, καθώς αν υποχωρήσετε μία φορά, τότε κάθε φορά που θα θέλει να κάνει κάτι εκτός ορίων, απλά θα εκδηλώνει την ίδια συμπεριφορά, προκειμένου να το πετύχει.

Παραμείνετε θετικοί

Αποφύγετε την συχνή χρήση του «όχι» και χρησιμοποιείστε περισσότερο θετικές εκφράσεις για να αποτρέψετε τα νήπια. Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση η λέξη να χάσει την σημασία της ή ακόμα και να αρχίσει το ίδιο να το χρησιμοποιεί για να σας αποφύγει.

Αρνηθείτε του κάτι δίχως να πείτε «όχι» και «φυλάξτε» το για πιο σοβαρές περιστάσεις, όπως για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά του.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Ορισμένες φορές, τα νήπια αντιδρούν άσχημα επειδή δεν διαθέτουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες για να προσελκύσουν την προσοχή σας. Γι’αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι είστε ευχαριστημένοι κάθε φορά που κάνει κάτι θετικό ή που υπακούει και τον πιο απλό κανόνα.

Με αυτόν τον τρόπο του αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η καλή συμπεριφορά θα του φέρει την προσοχή που αποζητά από εσάς και έτσι θα το συνεχίσει.

Μην χάνετε το χιούμορ σας

Όταν το μικρό σας χάνει την ψυχραιμία του, είναι σημαντικό να διατηρείται την δική σας ενώ μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με χιούμορ. Δοκιμάστε να το πειράξετε, να του χαμογελάσετε ή να κάνετε αστείες γκριμάτσες μαζί καθώς έτσι θα το βοηθήσετε να χαλαρώσει ενώ ταυτόχρονα του αποσπάται την προσοχή.