Μόλις το μωρό σας αρχίσει να κινείται, μπουσουλώντας και έπειτα κάνοντας τα πρώτα του βήματα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι αυξάνονται και οι κίνδυνοι για μικρά ατυχήματα. Παράλληλα η κουζίνα «κρύβει» τους δικούς της κινδύνους ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών.

Τα βήματα για ασφαλή κουζίνα

Για αυτό είναι σημαντικό να υιοθετήσετε τα ακόλουθα διακοσμητικά tips ώστε η κουζίνα σας να γίνει πιο ασφαλής. Αυτά περιλαμβάνουν:

Εγκαταστήστε κλειδαριές ασφαλείας

Μπορείτε να αγοράσετε φθηνές πλαστικές κλειδαριές από τα περισσότερα καταστήματα, τις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε στα ντουλάπια, τα συρτάρια, το ψυγείο και το φούρνο σας. Μόλις εγκατασταθούν, αυτές οι συσκευές θα αποτρέψουν τα παιδιά από το άνοιγμα πραγμάτων που δεν θα έπρεπε, όπως το ψυγείο που είναι γεμάτο τρόφιμα ή τον ζεστό φούρνο.

Προαιρετικά, μπορείτε να αφήσετε ένα ή δύο ντουλάπια προσβάσιμα στο παιδί σας και να το εφοδιάσετε με ασφαλή πλαστικά δοχεία. Αν και ίσως χρειαστεί να πλένετε συχνά τα δοχεία, το μικρό σας θα μπορεί να απολαύσει και να διασκεδάσει με το παιχνίδι εξερεύνησης.

Αιχμηρά στα πάνω ράφια

Καθώς μεγαλώνει το παιδί, σύντομα θα μπορεί να φτάνει στα συρτάρια τα οποία θα μπορεί και να ανοίξει. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει προληπτικά να αλλάξετε την θέση των αιχμηρών εργαλείων σας, όπως τα κοφτερά μαχαίρια και τα πιρούνια, σε ένα υψηλότερο συρτάρι που δεν θα φτάνει το παιδί.

Αλλάξτε θέση στα καθαριστικά

Πολλοί άνθρωποι συνήθως αποθηκεύουν οικιακά καθαριστικά κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας, όμως αυτό το συγκεκριμένο μέρος είναι εύκολα προσβάσιμο από το παιδί. Ακόμα κι αν εγκαταστήσετε κλειδαριές ασφαλείας στις πόρτες του ντουλαπιού, δεν αποτελεί εγγύηση ότι το παιδί δεν θα καταφέρει να το ανοίξει.

Για αυτό είναι σημαντικό να τους αλλάξετε θέση και να τα απομακρύνετε από το ύψος που μπορεί να φτάσει στο παιδί.