Οταν προγραμματίζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές με το μωρό ή το παιδί σας, έχετε να σκεφτείτε πολύ περισσότερα από το αν θα προτιμήσετε βουνό ή θάλασσα. Το να επιλέξετε τι θα πάρετε και τι θα αφήσετε πίσω, τα αρνητικά σενάρια και οι δεύτερες σκέψεις μπορεί να μετατρέψουν την οργάνωση του ταξιδιού σας σε ένα δύσκολο εγχείρημα, ακόμη κι αν δεν είναι οι πρώτες σας διακοπές με το παιδί. Ορίστε λοιπόν οι βασικοί κανόνες για να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας αποδράσεις χωρίς περιττό άγχος και πάντα με ασφάλεια.

Ασφαλείς και ευχάριστες μετακινήσεις

Οι περισσότεροι νέοι γονείς επιλέγουν το ταξίδι με αμάξι για να φτάσουν στον καλοκαιρινό τους προορισμό. Αν ανήκετε σε αυτούς, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Πριν από το ταξίδι φροντίστε να ελέγξετε το αμάξι σας σε ένα συνεργείο, ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να παρουσιάσει προβλήματα στη διαδρομή.
  • Επιλέξτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας μια ώρα που δεν έχει πολλή κίνηση στους δρόμους και η θερμοκρασία δεν είναι σε υψηλά επίπεδα.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευτεί το κατάλληλο καθισματάκι, ώστε το παιδί να είναι απολύτως ασφαλές και να οδηγείτε χωρίς έξτρα άγχος. Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμοι διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Τα βρέφη 0-2 ετών πρέπει να κάθονται σε καθισματάκι το οποίο να είναι στραμμένο προς την πίσω πλευρά του αυτοκινήτου. Τα παιδιά άνω των 4 ετών και μέχρι να φτάσουν σε ύψος το 1,40 θα πρέπει να κάθονται σε ειδικό βοηθητικό κάθισμα, το οποίο θα τα ανασηκώνει έτσι ώστε να περνά πάνω από τον ώμο τους η ζώνη ασφαλείας.
  • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο ο ένας γονιός να κάτσει στο πίσω κάθισμα και όχι στη θέση του συνοδηγού, έτσι ώστε να συζητεί με τα παιδιά με μεγαλύτερη άνεση.

  • Πάρτε μαζί σας υγιεινά σνακ, όπως βραστά αβγά, κομμένα φρούτα, τοστ, κράκερ ολικής άλεσης. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικοι μπορούν να γίνουν πολύ ευερέθιστοι όταν πεινούν.
  • Προγραμματίστε τις στάσεις που θα πραγματοποιήσετε. Πριν από το ταξίδι σας κάντε μια μικρή έρευνα, ώστε να βρείτε αξιοθέατα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εστιατόρια στη διαδρομή σας.
  • Προετοιμαστείτε για την κλασική ερώτηση «Φτάνουμε;». Οταν το παιδί σας σάς ρωτήσει, δώστε του έναν χάρτη και ρωτήστε το αν μπορεί να υπολογίσει σε πόση ώρα θα φτάσετε στον προορισμό σας. Ετσι, το ενθαρρύνετε να μάθει μια νέα δεξιότητα και το κρατάτε απασχολημένο.
  • Φροντίστε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά να φοράτε πάντα ζώνη. Αν το παιδί βγάλει τη ζώνη του, κάντε το αμάξι στην άκρη διατηρώντας την ψυχραιμία σας και εξηγήστε του ότι πρέπει να την ξαναβάλει για να συνεχίσετε.
  • Διατηρήστε δροσερό το περιβάλλον στο αμάξι, έχοντας κατά νου ότι τα μωρά κρυώνουν πιο εύκολα από τους ενηλίκους. Για να μπλοκάρετε τον ήλιο, τοποθετήστε ηλιοπροστατευτικά τζαμιών στα πίσω καθίσματα.

Για ξέγνοιαστες διακοπές…

  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό. Φροντίστε να τηρείτε αποστάσεις, να έχετε πάντα μαζί σας αντισηπτικά μαντιλάκια, να φοράτε τη μάσκα σας καλύπτοντας σωστά το στόμα και τη μύτη σας και να πλένετε τα χέρια σας μόλις επιστρέφετε από τη βόλτα σας.
  • Προτού φύγετε από το κατάλυμα ελέγξτε ότι έχετε βάλει στην τσάντα όλα όσα μπορεί να χρειαστεί το μωρό, όπως πάνες, καθαρά ρουχαλάκια, καπελάκι, πιπίλα, μωρομάντιλα και το αγαπημένο του παιχνίδι. Πάρτε επίσης μερικά υγιεινά σνακ, νερό και την αντηλιακή σας ώστε να απολαύσετε ανενόχλητοι τη βόλτα σας.
  • Επιλέξτε ένα ασφαλές και ανθεκτικό βρεφικό καρότσι, κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Το καρότσι που θα προμηθευτείτε πρέπει να είναι εύχρηστο ώστε να διευκολύνει τις βόλτες σας και να προσφέρει άνεση στο παιδί.