Δεν είστε η μόνη που λαχταράει ένα χαλαρωτικό τρίψιμο στο σώμα, μια στο τόσο. Τα μωρά βρίσκουν, επίσης, πολύ χαλαρωτικό – ακόμα και θεραπευτικό – το απαλό αυτό άγγιγμα στο σώμα τους. Πώς μπορεί το μασάζ για βρέφη να ωφελήσει το μικρό σας;

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ

Κάθε φορά που κάνετε μασάζ στο μωρό σας, το βοηθάτε να καταλάβει ότι νοιάζεστε για αυτό κι ότι το αγαπάτε. Επιπλέον, το μασάζ θα επιτρέψει στο μωρό σας να ηρεμήσει όταν είναι αγχωμένο, διευκολύνοντας τον ύπνο του. Πόνοι οδοντοφυΐας και διάφορα κοιλιακά προβλήματα είναι, επίσης, πιθανό να ανακουφιστούν με το βρεφικό μασάζ, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η πρακτική αυτή βοηθά και στην ενίσχυση  των μυών του βρέφους.

Αλλά τα οφέλη του βρεφικού μασάζ δεν σταματούν εκεί: Το χάιδεμα και το άγγιγμα θα φέρει πιο κοντά εσάς και το νεογέννητο σας, διευκολύνοντας τη σύνδεση μεταξύ σας κι αναπτύσσοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία, μέσω της αλληλεπίδρασης αυτής.

Μπορείτε να ξεκινήσετε το βρεφικό μασάζ την ημέρα που θα φέρετε το μωρό σας στο σπίτι, ενθαρρύνοντας και το σύντροφό σας να δοκιμάσει.

Πώς να κάνετε μασάζ στο μωρό σας

Ακολουθούν μερικές συμβουλές και τεχνικές που θα βοηθήσουν εσάς και το μωρό σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο του μασάζ.

Μια ζεστή ατμόσφαιρα είναι απαραίτητη: Κάντε μασάζ στο μωρό σας σε ένα ζεστό, ήσυχο μέρος. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και το μωρό σας βρίσκεστε σε ένα άνετο σημείο. Αυτό μπορεί να είναι η στο αλλαξιέρα του ή το κρεβάτι σας. Τοποθετήστε μια πετσέτα στην πλάτη του, ώστε να διατηρήσει οπτική επαφή. Ενημερώστε το ότι είναι ώρα μασάζ καθώς το γδύνετε.

Ξεκινήστε αργά: Τοποθετήστε το μωρό σας ανάσκελα και ξεκινήστε τρίβοντας αργά κάθε μέρος του σώματος. Το άγγιγμά σας πρέπει να είναι απαλό στην αρχή. Αφιερώστε λίγο χρόνο τρίβοντας κάθε ένα από τα μέρη του σώματός τους, ξεκινώντας από το κεφάλι και προχωρώντας σταδιακά προς τα κάτω. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος συνιστώμενος χρόνος για το μασάζ. Κάθε μέρος του μασάζ πρέπει να διαρκεί όσο εσείς και το μωρό σας το απολαμβάνετε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να βάλετε το μωρό σας στην κοιλιά του για ένα σύντομο μασάζ, αν και σε ορισμένα μωρά μπορεί να μην αρέσει να βρίσκονται στην κοιλιά τους για πολύ.

Επαναλάβετε τη διαδικασία από την αρχή: Εάν εσείς και το μωρό σας απολαμβάνετε το μασάζ, συνεχίστε επαναλαμβάνοντας το τρίψιμο, ξεκινώντας ξανά από το κεφάλι και προχωρώντας προς τα κάτω προς τα πόδια.

Συνεχίσετε να μιλάτε: Επικοινωνείτε πάντα με το μωρό σας κατά τη διάρκεια του μασάζ. Επαναλάβετε το όνομά του και τη λέξη «χαλάρωσε» για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει. Μπορείτε επίσης να πείτε μια ιστορία ή να τραγουδήσετε την αγαπημένη του παιδική ομοιοκαταληξία, καθώς κινείστε στο σώμα του.

Το λάδι είναι προαιρετικό: Μερικοί γονείς βρίσκουν το λάδι πολύ ακατάστατο, ενώ άλλοι γονείς το χρησιμοποιούν για να εξαλείψουν την τριβή του δέρματος από το μασάζ. Εάν χρησιμοποιείτε λάδι, φροντίστε να αγοράσετε ένα άοσμο και βρώσιμο, καθώς το μωρό σας μπορεί να το πάρει στο στόμα του. Αρχικά, δοκιμάστε το λάδι εφαρμόζοντας ένα μικρό σφουγγάρι σε ένα κομμάτι του δέρματος του μωρού σας. Ελέγξτε αν το μωρό σας έχει αντίδραση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για βρέφη με αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα.

Μην αποθαρρύνεστε

Τα βρεφικό μασάζ είναι μια υπέροχη, καταπραϋντική θεραπεία που ηρεμεί το μωρό σας και προάγει το δέσιμο των γονιών με το νεογέννητο. Ωστόσο, το μασάζ δεν έρχεται φυσικά σε όλους τους γονείς. Μην αποθαρρύνεστε αν το μασάζ στο μωρό σας δεν λειτουργεί στην αρχή.

Εσείς και το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί να εξασκηθείτε μερικές φορές πριν κάνετε σωστά το μασάζ. Λάβετε υπόψη πως με κάθε εξάσκηση, αναπτύσσετε έναν βαθύτερο δεσμό στοργής και αγάπης. Συνεχίστε, λοιπόν, ακόμα κι αν δεν κάνετε βρεφικό μασάζ στην αρχή. Το μωρό σας θα σας ευχαριστεί!

 

Tip: Η συχνότητα με την οποία θα κάνετε μασάζ στο μικρό σας, εξαρτάται από εσάς και το νεογέννητο. Μερικοί γονείς κάνουν μασάζ στο μωρό τους καθημερινά, ενώ άλλοι κάθε δεύτερη μέρα. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας το πρωί για να ξεκινήσει η μέρα ή το βράδυ πριν από τον ύπνο για να ηρεμήσετε το μωρό σας και να κοιμηθεί. Δώστε προσοχή στις αντιδράσεις του μωρού σας για να καθορίσετε την καλύτερη ρουτίνα μασάζ.