Ολοι οι γονείς θέλουν να πιστεύουν ότι το μωρό τους είναι πραγματικά έξυπνο, και για μερικούς είναι αλήθεια. Αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, πολλά είναι τα σημάδια που μπορούν να εμφανιστούν από νωρίς στη συμπεριφορά του παιδιού, δείχνοντάς σας ότι έχει υψηλότερο IQ από τον μέσο όρο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτά τα σημάδια μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα και λίγο μετά τη γέννηση, όπως και κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του.

Είναι… πανέτοιμο;

Η εγρήγορση των νεογέννητων μπορεί πραγματικά να σας εντυπωσιάσει, ειδικά όταν είναι λίγων ημερών ή εβδομάδων. Ενώ όλα τα νεογέννητα θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν και να κατανοήσουν το περιβάλλον τους, μερικά μπορεί να εκδηλώνουν μεγαλύτερη εγρήγορση από άλλα.

Η εντονότερη αυτή εγρήγορση συνδέεται με υψηλότερο IQ. Τα ερευνητικά δεδομένα κάνουν λόγο για συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως η αυξημένη οπτική επαφή και η αίσθηση ότι το μωρό σας ακούει και βλέπει τα πάντα. Φαίνεται δηλαδή σαν να μπορεί να δώσει προσοχή, επιδεικνύοντας ένα μεγαλύτερο εύρος αντίληψης πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αναγνωρίζει πρόσωπα;

Το μωρό σας γεννιέται χωρίς να γνωρίζει πώς μοιάζουν οι γονείς του. Αν και μπορεί να σας ακούει ενώ βρίσκεται στη μήτρα, δεν σας βλέπει. Ενα σημάδι ότι το μωρό σας έχει υψηλό IQ είναι πως μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των στενών μελών της οικογένειας από νωρίς, όπως η μαμά, ο μπαμπάς αλλά και τα αδέλφια του.

Πιθανόν να χρειαστεί λίγος χρόνος για να σας «μάθει», αλλά αν σας αναγνωρίσει θα είναι εμφανές από την έκφρασή του.

Πετυχαίνει από νωρίς τα ηλικιακά ορόσημα;

Είναι γνωστό ότι τα μωρά επιτυγχάνουν ορόσημα, όπως το μπουσούλημα, το περπάτημα και η ομιλία, με διαφορετικές ταχύτητες. Ορισμένα φτάνουν σε αυτά πολύ νωρίς, ενώ άλλα φαίνεται πως θέλουν τον χρόνο τους.

Σύμφωνα με μελέτες, τα μωρά που επιτυγχάνουν σημαντικά ορόσημα πολύ νωρίς, ακόμα και ασυνήθιστα γρήγορα, ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο IQ.

Ευαίσθητο σε ορισμένες μυρωδιές και γεύσεις;

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, ωστόσο υπάρχει έντονη συσχέτιση της ευαισθησίας σε ορισμένες μυρωδιές και γεύσεις με το υψηλότερο IQ. Η αιτία πίσω από το φαινόμενο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει μια σαφής συσχέτιση.

Εάν το μωρό σας αποφεύγει ορισμένες τροφές ή ορισμένες μυρωδιές, μπορεί να είναι ένδειξη ενός ιδιαίτερα έξυπνου παιδιού. Μην ξεχνάτε να δίνετε προσοχή στις συνήθειες του μωρού, καθώς μπορεί να σας λένε πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε.

Κοιμάται λίγο;

Τα μωρά που μπορούν να λειτουργήσουν καθημερινά δίχως να χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου πιθανότατα να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μωρά που ενώ κοιμούνται λιγότερο από τις ώρες που ορίζουν οι οδηγίες των ειδικών εξακολουθούν να επιτυγχάνουν ορόσημα, δίχως να εμφανίζουν ευερεθιστότητα και κόπωση.

Μήπως προσπαθεί να σας μιλήσει;

Εάν παρατηρείτε ότι το μωρό σας προσπαθεί να σας μιλήσει από νωρίς, κατά πάσα πιθανότητα όντως θέλει να το κάνει. Αυτή η επιθυμία για επικοινωνία και η ικανότητά του να σχηματίζει έστω και μικρές λέξεις πολύ πριν από το αναμενόμενο έχουν συνδεθεί σύμφωνα με τους ειδικούς με υψηλότερο IQ.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να του μιλάτε συχνά και να του διαβάζετε τακτικά για να ενισχύσετε αυτή την τάση και να το βοηθήσετε να εξελίξει την ομιλητική του ικανότητα από νωρίς. Οσο περισσότερο αλληλεπιδράτε με λέξεις, τόσο πιο πιθανό το μωρό σας να αρχίσει να κατανοεί τη γλώσσα, σχηματίζοντας τελικά τις δικές του.

Παίζει με χαρά μόνο του;

Τα άτομα με υψηλό IQ τείνουν να είναι απόλυτα ικανοποιημένα παίζοντας ή δουλεύοντας μόνα.

Εάν βλέπετε ότι το μωρό απολαμβάνει να παίζει μόνο του, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Τα μωρά με υψηλό IQ συνηθίζουν να παίζουν μόνα τους στη βρεφική και νηπιακή τους ηλικία και συχνά αναζητούν μοναχικές δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τη λογική και τη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων, όπως τα παζλ.

Οταν ξεκινούν να κοινωνικοποιούνται, μπορεί να προτιμούν να έχουν έναν ή δύο στενούς φίλους και όχι μια μεγαλύτερη παρέα, ενώ μπορεί να ταιριάζουν περισσότερο με παιδιά που συμπεριφέρονται παρόμοια με τα ίδια.

Μιμείται ήχους;

Ορισμένα μωρά είναι πιο επικοινωνιακά από τα άλλα, και μάλιστα από πολύ νωρίς. Εάν το μωρό σας προσπαθεί να μιμηθεί ήχους που κάνετε και τείνει να κάνει θορύβους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα έξυπνο ή χαρισματικό.

Το υψηλότερο IQ μπορεί να «κρύβεται» πίσω από αυτά τα πρώιμα σημάδια γνωστικής συνείδησης. Συνεχίστε να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κάνει όλους αυτούς τους αξιολάτρευτους ήχους για να υποστηρίξετε την ομιλία του.

Είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένο;

Τα μωρά που είναι σε θέση να επικεντρωθούν μόνο σε μία δραστηριότητα ή ένα άτομο μπορεί να είναι ιδιαίτερα έξυπνα. Οσο πιο επικεντρωμένο μπορεί να είναι ένα νεογέννητο τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ενός υψηλότερου IQ.

Παρατηρήστε αν εστιάζει στα χέρια του, στο κατοικίδιό σας, σε εσάς ή και στα αδέλφια του. Τοποθετήστε πολύχρωμα παιχνίδια και εικόνες κοντά στο μωρό σας για να του δώσετε κάτι που πραγματικά βοηθά στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του.