Η καλύτερη εποχή του χρόνου έχει επισήμως φτάσει. Και φέτος το καλοκαίρι μπορούμε να ελπίζουμε σε λίγη μεγαλύτερη ελευθερία. Ωστόσο, παρά την ξεγνοιασιά που κρύβουν τα καλοκαίρια, δεν πρέπει να ξεχαστούμε εντελώς και να αμελήσουμε τις συνήθειες υγιεινής που ακολουθήσαμε τον χειμώνα.

Θα περάσουμε πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους, κάτω από τον ήλιο και ιδανικά δίπλα στο κύμα παρέα με τα παιδιά, τηρώντας όμως πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο κατά των κινδύνων του καλοκαιριού όσο και κατά του κορωνοϊού, καθώς ακόμα δεν έχουμε τελειώσει μαζί του.

Στη θάλασσα και στην πισίνα

Βουτιές και μακροβούτια αποτελούν συνώνυμα του καλοκαιριού για μικρούς και μεγάλους. Τότε, όμως, αυξάνεται και ο κίνδυνος πνιγμού για τα παιδιά και για αυτό είναι σημαντικό:

Ακόμα και αν πρόκειται για μια παραλία που επισκέπτεστε χρόνια, αναζητήστε πληροφορίες και ρωτήστε για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Προτιμήστε παραλίες με γαλάζια σημαία και με ναυαγοσώστη.

Μην αφήνετε τα παιδιά ασυνόδευτα. Να θυμάστε ότι όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο κοντά θα πρέπει να είστε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα παιδιά δεν χρειάζονται την επίβλεψή μας.

Μην υποθέτετε ότι ένας έφηβος ή συγγενής θα παρακολουθεί. Αποφύγετε αντιπερισπασμούς όπως να μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο όταν προσέχετε τα παιδιά.

Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους πάνω σε φουσκωτά που επιπλέουν, καθώς μπορούν να τους δώσουν μια αίσθηση ψευδούς ασφάλειας, αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν.

Υπενθυμίστε στα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, καθώς όσο καλά και να κολυμπούν είναι σημαντικό να μην εξαντλούν τις αντοχές τους, ειδικά μέσα στο νερό.

Εάν βρίσκεστε κοντά σε πισίνα, βάλτε εμπόδια περιμετρικά της για να περιορίσετε την πρόσβαση.

Μικροί και μεγάλοι πρέπει να χωνέψουμε πριν να κολυμπήσουμε. Γι’ αυτό φροντίζουμε να μπαίνουμε στο νερό τρεις ώρες μετά το τελευταίο μας γεύμα, που θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία της πέψης.

Κρατήστε τα έντομα μακριά

Τα έντομα αποτελούν μια χαρακτηριστική καλοκαιρινή ενόχληση για μικρούς και μεγάλους. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά για να προστατέψετε το παιδί από κουνούπια, μέλισσες και τσιμπούρια, αλλά αποφύγετε την ευαίσθητη περιοχή του προσώπου ή τα χέρια του, καθώς μπορεί να τα βάλει στο στόμα του.

Μια εναλλακτική μέθοδος είναι να το ντύσετε με μακρύ παντελόνι και μπλουζάκι όταν πηγαίνετε έξω, ειδικά κατά το σούρουπο, που είναι πιο πιθανό να υπάρχουν κουνούπια.

Αποφύγετε την παραμονή κοντά σε στάσιμα νερά, καθώς είναι πιθανό να συγκεντρώνονται κουνούπια, ενώ θα ήταν καλό να μην αφήνετε το παιδί να περπατά κρατώντας χυμούς φρούτων, γιατί αναδύονται γλυκά και έντονα αρώματα που μπορούν να προσελκύσουν μέλισσες και σφήκες.

Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση

Είτε το παιδί παίζει με τους φίλους του στο πάρκο είτε τρέχει πάνω στην άμμο με τα αδέλφια του, είναι σημαντικό να του υπενθυμίζετε να πίνει νερό κάνοντας συχνά διαλείμματα για να ενυδατώνεται.

Το παιδί θα πρέπει να πίνει νερό πριν να ξεκινήσει το παιχνίδι αλλά και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, που θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20 λεπτών. Σε ιδιαίτερα ζεστές και μέρες με υγρασία είναι επίσης καλή ιδέα για τους γονείς να ψεκάζουν τα παιδιά με λίγο νερό για να παραμένουν ενυδατωμένα μέσα και έξω.

Προσέχουμε τα τρόφιμα

Οι δηλητηριάσεις αυξάνονται τους μήνες του καλοκαιριού επειδή τα βακτήρια αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε θερμότερες θερμοκρασίες και υγρασία. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι τρώνε και ετοιμάζουν φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, σε πικνίκ και μπάρμπεκιου, όπου δεν υπάρχουν ψυγεία και μέρη για συχνό πλύσιμο χεριών. Για αυτό:

Φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία ή το σερβίρισμα οποιουδήποτε φαγητού.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας πλένουν τα χέρια τους ή τουλάχιστον χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών πριν από το φαγητό.

Μην αφήνετε ωμό κρέας ή πουλερικά να έρθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα, πιάτα ή σκεύη.

Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο και φροντίστε να μαγειρέψετε όλο το κρέας και τα πουλερικά στις σωστές θερμοκρασίες για να σκοτώσετε τυχόν επιβλαβή βακτήρια.

Φυλάσσετε όλα τα ευπαθή τρόφιμα στο ψυγείο και μην αφήνετε τα υπολείμματα εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα.

Καλοκαιρινές συνήθειες υγιεινής

Υπενθυμίστε στα παιδιά ότι επειδή οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, θα πρέπει να ισχυροποιήσουμε τα προσωπικά μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού:

#1 Συχνό πλύσιμο των χεριών

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα και ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών. Βοηθήστε το παιδί να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια των χεριών του, τρίβοντάς τα μέχρι να τα αισθανθεί να στεγνώνουν.

Εάν το παιδί είναι μικρότερο από έξι ετών, εποπτεύστε το όταν χρησιμοποιεί απολυμαντικό χεριών.

#2 Φοράμε μάσκα

Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην οικογένεια φορούν μάσκα, εφόσον είναι από δύο ετών και πάνω, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ειδικά όταν βρίσκονται γύρω από άτομα που δεν γνωρίζουν. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας φορά τις μάσκες του από τη σωστή πλευρά, καλύπτοντας εκτός από το στόμα, τη μύτη και το σαγόνι του.

#3 Αποφύγετε τις στενές επαφές

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί αλλά και εσείς τηρείτε τις απαραίτητες αποστάσεις ειδικά σε χώρους όπου επικρατούν ουρές, όπως τα σουπερμάρκετ. Αποφύγετε την παραμονή σας σε κλειστούς χώρους και τα συγκεντρωμένα πλήθη.

#4 Καλύπτουμε το φτέρνισμα και τον βήχα

Οταν βήχετε ή φτερνίζεστε, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με τον αγκώνα σας ή ένα χαρτομάντιλο και υπενθυμίστε στα παιδιά να κάνουν το ίδιο.