Περισσότερο από το 50% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό. Η τακτική πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καθοριστική για τη διατήρηση της καλής μας υγείας και της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού μας.

Τα παιδιά έχουν υψηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα, το οποίο φτάνει και το 70%! Είναι επίσης λιγότερο ανεκτικά στη ζέστη και είναι ευκολότερο να αφυδατωθούν, κυρίως κατά τη διάρκεια κάποιας φυσικής δραστηριότητας και σε ζεστό κλίμα. Η συνεχής υπενθύμιση για τακτική κατανάλωση υγρών είναι σημαντική, αφού αποτελεί συχνό φαινόμενο τα παιδιά να το ξεχνούν.

Μάθετε στα παιδιά να προτιμούν το νερό

Ο οργανισμός έχει ανάγκη αναπλήρωσης του νερού που χάνεται με την εφίδρωση, την αναπνοή και τη διούρηση. Το νερό είναι το καλύτερο υγρό για τον σκοπό αυτόν. Το γάλα είναι ακόμα μία λύση – πλήρες σε λιπαρά για τα νήπια και ημιάπαχο για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Το γάλα έχει το πλεονέκτημα της παροχής περισσότερων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο.

Εχει όμως και τον κίνδυνο της αύξησης της θερμιδικής πρόσληψης με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους. Αλλα ποτά που συχνά χρησιμοποιούνται, όπως χυμοί εμπορίου, περιέχουν αρκετά σάκχαρα.

Παρέχουν ένα σημαντικό ποσό θερμίδων και συχνά ενοχοποιούνται για την πρόκληση παχυσαρκίας. Επίσης, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το αίσθημα της δίψας το ίδιο αποτελεσματικά, αφού ο μεταβολισμός των σακχάρων απαιτεί τη χρήση νερού.

Μάθετε λοιπόν το παιδί να πίνει νερό. Εάν αυτό προσφέρετε και φυσικά είστε οι πρώτοι που το επιλέγετε, το παιδί θα μάθει να αντιμετωπίζει τη δίψα του πίνοντας νερό. Είναι μια συνήθεια ζωής.

Ενθαρρύνετε την τακτική ενυδάτωση αλλά δώστε και λύσεις

Η αφυδάτωση στα παιδιά είναι ένα συχνό φαινόμενο. Η κατανάλωση νερού δεν είναι το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του ένα «πολυάσχολο» παιδί. Αν δεν το έχει μπροστά του, μπορεί να μη νιώσει το αίσθημα της δίψας μέχρι τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης.

Προσπαθήστε να έχετε εύκαιρο το μπουκαλάκι με το νερό όταν είστε μαζί με το παιδί και προτείνετε την κατανάλωσή του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν είναι σε κίνηση, δώστε την επιλογή κάθε 30 λεπτά.

Μπορείτε και πιο συχνά τις ζεστές ημέρες. Στείλτε το παιδί στο σχολείο ή σε όποιες δραστηριότητες μπορεί να συμμετέχει αν είναι μικρότερο με ένα όμορφο και ελαφρύ παγούρι με δροσερό νερό. Δείξτε του τον τρόπο που μπορεί να το γεμίζει και μόνο του.

Η τακτική ενυδάτωση του παιδιού έχει αποδειχθεί ότι εξυπηρετεί την καλύτερη σκέψη, την ικανότητα προσοχής αλλά και την ενεργητικότητα. Θυμηθείτε ότι και τα φρούτα είναι ένας καλός τρόπος ενυδάτωσης. Τα φρούτα αποτελούνται κατά περίπου 80% από νερό. Είναι ένα καλό σνακ για τις ώρες που μπορεί να χρειαστεί περισσότερο νερό.

Πόσο νερό είναι αρκετό;

Μια καλή ερώτηση είναι «πώς μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί είναι αφυδατωμένο;» και «πόσο νερό χρειάζεται να του δίνω για να εξασφαλίσω την επαρκή ενυδάτωση;».

Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ποτηριών που είναι επιθυμητός. Τα παιδιά διαφέρουν σε μέγεθος αλλά και σε βαθμό δραστηριότητας. Ετσι έχουν διαφορετικές ανάγκες ενυδάτωσης. Υπάρχει όμως ένας εύκολος τρόπος για να αξιολογήσεις την επαρκή ενυδάτωση: το χρώμα των ούρων.

  • Τα ανοιχτόχρωμα ούρα αποτελούν δείκτη επαρκούς ενυδάτωσης.
  • Τα κίτρινα ούρα είναι δείγμα ότι το παιδί χρειάζεται περισσότερο νερό.
  • Τα σκούρα κίτρινα ούρα με έντονη οσμή είναι δείκτης αφυδάτωσης. Είναι σημάδι ότι το παιδί χρειάζεται να πιει αρκετό νερό για να επανακτήσει την ισορροπία υγρών στον οργανισμό του.
    Αλλα σημάδια αφυδάτωσης είναι ο πονοκέφαλος, το αίσθημα της κόπωσης και η ναυτία. Μην περιμένετε όμως να παρουσιαστούν. Αποτελούν τα πρώτα στάδια της αφυδάτωσης και πρέπει να έχετε λάβει τα μέτρα σας νωρίτερα.

Προσέξτε και τη δική σας υγεία!

Καθώς προσπαθείτε να βελτιώσετε τις συνήθειες του παιδιού σας, θα παρατηρήσετε ότι και οι δικές σας συχνά χρειάζονται βελτίωση. Κάντε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια οι αλλαγές αυτές να είναι μόνιμες.

Εκτός από την υποστήριξη της υγείας σας, θα αποτελέσετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το παιδί σας. Καταναλώστε νερό τακτικά, προτού διψάσετε.