Είναι σημαντικό ο αέρας που αναπνέουμε να είναι καθαρός. Εμείς σας παρουσιάζουμε τα αντικείμενα που μπορεί να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού και σας προτείνουμε τρόπους να βελτιώσετε την κατάσταση.

Αρωματικά χώρου: Όλοι θέλουμε να μοσχοβολάει το σπίτι μας, όμως είναι καλύτερα να αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση αποσμητικών χώρου, λένε οι ειδικοί. Ορισμένα εξ αυτών περιέχουν φθαλικές ενώσεις, μια κατηγορία χημικών ουσιών που συνδέονται με αναπτυξιακές και ορμονικές διαταραχές, αναπνευστικά προβλήματα με αλλεργικές ή/και ερεθιστικές αντιδράσεις και πονοκεφάλους.

Έπιπλα και χρώματα: Η φορμαλδεΰδη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε έπιπλα, τα οποία δεν είναι από μασίφ ξύλο, καθώς επίσης σε συνθετικά υφάσματα και βερνίκια, ενοχοποιείται για διάφορα προβλήματα υγείας (πονοκεφάλους, ναυτίες, αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμούς στα μάτια, αλλεργικές δερματίτιδες εξ επαφής), ενώ έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία από τις ενώσεις που προκαλεί καρκίνο.

Καθαριστικά: Η καθαριότητα είναι πράγματι μισή αρχοντιά, αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση όσον αφορά τα προϊόντα καθαρισμού τα οποία περιέχουν αμμωνία και χλώριο, ουσίες τοξικές για τον οργανισμό μας.

Συνθετικά χαλιά και μοκέτες: Μας ζεσταίνουν και παράλληλα δίνουν μια ωραία πινελιά στον χώρο, όμως έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία τους αυξάνει τους δερματικούς ερεθισμούς και αποτελεί αίτιο εκδήλωσης αλλεργικής δερματίτιδας. Υπεύθυνες θεωρούνται κάποιες ουσίες που τους προσδίδουν αντιστατικές, βραδυφλεγείς, θερμομονωτικές και άλλες ιδιότητες.

Σόμπες: Τα κακοσυντηρημένα συστήματα θέρμανσης, και ειδικά όσα λειτουργούν με υγραέριο, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας αυξάνοντας τη συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα, η εισπνοή του οποίου προκαλεί συμπτώματα όπως ναυτία, πονοκέφαλοι και ζάλη (μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία).

Ευαίσθητα υφάσματα: Την επόμενη φορά που θα παραλάβετε ρούχα από το καθαριστήριο κρεμάστε τα για αρκετή ώρα σε εξωτερικό χώρο. Το υπερχλωροαιθυλένιο, διαλύτης που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα, έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκινικών όγκων σε ζώα. l

Χρήσιμα tips

Φρεσκάρουμε τακτικά τον αέρα του σπιτιού και ειδικά όταν λειτουργούμε συστήματα θέρμανσης ή έχουμε αναμμένο το τζάκι.
Καθαρίζουμε με ειδικά πανιά με μικροΐνες και οικολογικά υλικά, όπως σόδα, αιθέρια έλαια και ζεστό νερό. Όταν χρησιμοποιούμε καθαριστικά εμπορίου, θα πρέπει να φοράμε πάντα γάντια.
Αρωματίζουμε τον χώρο με φυσικά αποσμητικά (π.χ. δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, λεβάντα).
Αερίζουμε τα χαλιά και τα καινούργια έπιπλα και πλένουμε πάντα τα νέα υφάσματα.
Συντηρούμε τακτικά τα κλιματιστικά και τις σόμπες και δεν αμελούμε να καθαρίζουμε τα τζάκια. Επίσης, βεβαιωνόμαστε ότι η φλόγα στις σόμπες υγραερίου έχει μπλε χρώμα και όχι κίτρινο (αποτελεί ένδειξη προβληματικής καύσης).
Φυλάμε τα δοχεία με χρώματα και βερνίκια σε αποθηκευτικούς χώρους που αερίζονται καλά.