Το να έχετε υγιή όρια στη σχέση σας σχετίζεται με τα πάντα, από το να ενημερώνετε τον σύντροφό σας όταν αισθάνεστε ότι δεν σας σέβεται μέχρι το να ζητάτε χρόνο για να μείνετε μόνη σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να θέσετε όρια στη σχέση σας είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας, καθώς και το τι θέλετε και τι δεν θέλετε, τόσο γενικά στις σχέσεις σας όσο και στον γάμο σας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να μιλήσετε για αυτά τα όρια στον σύντροφό σας με σεβασμό. Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο συμβαίνουν πολλές παραβιάσεις ορίων στις σχέσεις. Και ο λόγος είναι συνήθως οι παρεξηγήσεις μεταξύ των συντρόφων. Επίσης, η ρίζα των περισσότερων παρεξηγήσεων στις σχέσεις είναι η έλλειψη σωστής επικοινωνίας.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου ένας σύντροφος έχει προβλήματα με ορισμένες συμπεριφορές του άλλου συντρόφου, αλλά δεν τους γνωστοποιεί. Μερικές φορές ο ένας σύντροφος μπορεί να μη μοιράζεται όσα τον ενοχλούν, επειδή δεν θέλει να διαταράξει τη σχέση.

Επιπλέον, είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να τηρείτε τα καθορισμένα όρια. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να βρείτε εκ των προτέρων ένα σχέδιο σε περίπτωση παραβίασής τους.

Η σημασία της καλής επικοινωνίας

Η ουσία του καθορισμού ορίων είναι να κατανοήσει ο σύντροφός σας πώς θέλετε να σας φέρεται μέσα στη σχέση. Έτσι, η επικοινωνία παίζει ζωτικό ρόλο στον καθορισμό και τη διατήρηση των ορίων στις σχέσεις.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή υπάρχουν πολλές καταστάσεις όπου ορισμένοι σύντροφοι δεν επικοινωνούν τα όριά τους, πιστεύοντας ότι ο άλλος πρέπει να τα κατανοήσει από μόνος του. Αυτός είναι ένας αρκετά άδικος και αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των ορίων στις σχέσεις. Ταυτόχρονα, έχει την τάση να δημιουργεί σύγχυση και θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση.

Έτσι, είναι σημαντικό μέσα στη σχέση σας να αναπτύξετε τη δεξιότητα να επικοινωνείτε με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό. Αυτό θα σας βοηθήσει να ορίσετε τα όρια που σας εξυπηρετούν και να τα διατηρήσετε.

Επίσης σημαντικό είναι να είστε συγκεκριμένοι και άμεσοι στην επικοινωνία των ορίων σας. Όσο πιο συγκεκριμένη είναι η επικοινωνία σας, τόσο καλύτερα θα είναι τα όρια που θα τεθούν.

Κατά την επικοινωνία των ορίων σας, αφιερώστε χρόνο στο να ακούσετε πώς αυτά επηρεάζουν το σύντροφό σας. Προσπαθήστε επίσης να συζητήσετε το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά, έτσι ώστε και οι δύο να αισθανθείτε ότι ακούγεστε.

Μόλις ο σύντροφός σας γνωστοποιήσει τα όριά του, είναι υποχρεωτικό να σέβεστε αυτά τα όρια. Και αν δεν είστε πολύ σίγουροι για αυτά που είπε, μη διστάσετε να ζητήσετε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι ο καθορισμός ορίων δεν είναι μια εγωιστική πρακτική που έχει σκοπό να καταπιέσει τον άλλο. Αντιθέτως, σημαίνει να είστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς με τη σχέση σας, χωρίς παράλληλα να αγνοείτε τις δικές σας ανάγκες.