Θα είμαστε ειλικρινείς. Πάντα θα έχετε αμφιβολίες για το αν κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για το μικρό σας. Και αυτό στην πραγματικότητα αποτελεί ένδειξη του ότι κάνετε τη «δουλειά» σας σωστά. Όταν νιώθουμε υπερβολική σιγουριά για τον τρόπο που λειτουργούμε, δεν είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές που πολλές φορές είναι απαραίτητες.

Ωστόσο, τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού δεν είναι σπάνιο οι μαμάδες να αμφισβητούν τον εαυτό τους για το παραμικρό. Αν και αυτή η πλήρης έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι απολύτως φυσιολογική, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αγχώνεστε λιγότερο.

Πώς θα αισθανθείτε σιγουριά ως νέα μαμά

Διαβάστε

Αντί να βασανίζεστε από αμφιβολίες, ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε για τα ζητήματα που σας απασχολούν.

Ρωτήστε τα κατάλληλα πρόσωπα

Αν η αγωνία σας έχει να κάνει με το κατά πόσον το μωρό παίρνει βάρος φυσιολογικά, ρωτήστε έναν παιδίατρο. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουρη ότι το κρατάτε σωστά όταν θηλάζετε, η μαία σας έχει τις απαντήσεις.

Αποστασιοποιηθείτε

Πολλές φορές είμαστε πολύ πιο αυστηροί με τον εαυτό μας από ό,τι θα ήμασταν με οποιονδήποτε άλλο. Σκεφτείτε τι θα λέγατε σε μία φίλη σας με αντίστοιχες αμφιβολίες. Προσπαθήστε να θυμηθείτε όσα κάνετε σωστά και όχι μόνο τα λάθη σας.

Κάντε παρέα με άλλες μαμάδες

Εκτός από τις συμβουλές τους, έχετε να κερδίσετε πολλά και από τα βιώματά τους. Πάνω από όλα θα δείτε πως όλες τους έχουν βιώσει περιόδους που πίστευαν ότι δεν κάνουν τίποτα σωστά, όμως η πραγματικότητα διέψευσε αυτή την πεποίθηση.

Μην ακούτε όλες τις συμβουλές

Οι περισσότεροι άνθρωποι που σας προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του μωρού σας θέλουν το καλό σας. Ωστόσο, οι απόψεις που ακούτε είναι τόσες όσες και τα άτομα που τις εκφράζουν και παράλληλα αφορούν ακόμη και τη μικρότερη λεπτομέρεια της φροντίδας του μωρού σας. Έτσι, αντί να σας βοηθούν ενδέχεται να ενισχύουν την αίσθηση ότι αποτυγχάνετε.

Μην αφήνετε τα ταλέντα σας να παρακμάσουν

Πριν γίνετε μαμά, σίγουρα υπήρχαν πράγματα που ξέρατε ότι τα κάνατε καλά. Μπορεί ο χρόνος σας να έχει περιοριστεί σημαντικά έκτοτε, όμως είναι σημαντικό να μην τα παρατήσετε. Πρώτον, διατηρώντας την ταυτότητά σας θα καταφέρετε να προσεγγίσετε και τη μητρότητα με έναν πιο υγιή τρόπο. Και δεύτερον, όταν αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση με κάτι που συμβαίνει μέσα στη μέρα μας, το συναίσθημα έχει την τάση να μας ακολουθεί και στις υπόλοιπες δραστηριότητές μας.

Μην αποφεύγετε τις δυσκολίες

Ίσως αγχώνεστε να βγείτε με το νεογέννητο, γιατί αισθάνεστε άβολα να το θηλάσετε εκτός σπιτιού. Ίσως φοβάστε να το κάνετε μόνη σας μπάνιο. Όσο πιο γρήγορα το δοκιμάσετε, όμως, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγείτε από το άγχος.