Όσο αξιόπιστος και ακέραιος και αν είναι ο χαρακτήρας του έφηβου παιδιού σας, το πιθανότερο είναι πως αρκετές φορές μπαίνει στον πειρασμό να σας πει ψέματα – και δεν είναι λίγες και οι φορές που υποκύπτει. Δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε τις αιτίες που το οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά: Αρκεί να θυμηθείτε τη δική σας εφηβεία. Μεταξύ άλλων, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να κάνει κάτι που ξέρει ότι δεν θα του επιτρέπατε, ενώ άλλοτε μπορεί να επιδιώκει να διαφύγει από τις συνέπειες μιας λάθος επιλογής του. Ωστόσο, με κάθε ψέμα του απομακρύνεται από εσάς, ενώ εκτός από τη σχέση σας δεν αποκλείεται να εκθέτει σε κινδύνους και τον εαυτό του. Για αυτό και είναι σημαντικό να του μιλήσετε για το ζήτημα με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσετε στο ελάχιστο αυτά τα μικρά και μεγάλα ψεματάκια.

Πώς θα το πείσετε να μη σας λέει ψέματα

Δυστυχώς, κανένα παιδί δεν είναι απολύτως ειλικρινές – άλλωστε ούτε και εμείς είμαστε πάντοτε. Όμως τα παρακάτω επιχειρήματα ίσως το πείσουν να τα αποφεύγει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Θέτει σε κίνδυνο τα προνόμιά του

Εξηγήστε του ότι όταν σας λέει πως έχει διαβάσει για την επόμενη μέρα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει τίποτα, σας είναι δύσκολο να το πιστέψετε όταν υπόσχεται ότι δεν θα πιει αλκοόλ στο πάρτι της Μαρίας.

Φαίνεται αναξιόπιστο

Εκτός από τη δική σας εμπιστοσύνη, χρειάζεται και εκείνη των φίλων του. Κανείς δεν θέλει να περιτριγυρίζεται από ανειλικρινή άτομα.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα πιάσει

Ακόμη και το πιο καλοδουλεμένο ψέμα μπορεί να αποκαλυφθεί μέσα από μια μικρή ασυμφωνία μεταξύ των πληροφοριών ή και μια απλή σύμπτωση. Επομένως, μπορεί να πιστεύει ότι αποφεύγει μια δύσκολη κατάσταση, στην πραγματικότητα όμως ίσως δημιουργήσει μια ακόμη χειρότερη.

Σας δημιουργεί τεράστια ανησυχία

Εξηγήστε του πως όταν συνειδητοποιείτε ότι σας λέει ψέματα, ο νους σας πηγαίνει στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη αναστάτωση από ό,τι πιθανώς θα σας προκαλούσε μια δυσάρεστη αλήθεια.

Τα ψέματα φέρνουν άγχος

Είτε πρόκειται για την αγωνία που μας δημιουργείται όταν προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι η ιστορία μας δεν έχει «τρύπες», είτε για τις τύψεις που αισθανόμαστε μετά από ένα επιτυχημένο ψέμα, τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι σχεδόν δεδομένα.

Κανείς δεν μπορεί να πει μόνο ένα

Προσπαθώντας να καλύψουμε τις ανακολουθίες, αναγκαζόμαστε να εφεύρουμε ακόμη περισσότερα ψεύδη. Αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερο άγχος, ενώ δημιουργεί σημαντική συναισθηματική απόσταση ανάμεσα σε μας και στον αποδέκτη του ψέματός μας.

Θα εκτιμήσετε την ειλικρίνειά του

Τονίστε του ότι ακόμη και αν δυσαρεστηθείτε πολύ από αυτό που θα ακούσετε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να το τιμωρήσετε, θα εκτιμήσετε την ειλικρίνειά του και θα λειτουργήσει ως ελαφρυντικό. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί να το πείτε. Πρέπει να φροντίσετε και για την εφαρμογή του.

Δεν είναι ο μόνος τρόπος να είναι ευγενικό

Ίσως λέει ψέματα γιατί βαριέται να κάνει κάτι ή γιατί δεν θέλει να πληγώσει κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να είμαστε ευγενικοί χωρίς να θυσιάζουμε την ειλικρίνειά μας – για παράδειγμα εστιάζοντας στα θετικά. Φυσικά, για να το πείσετε για αυτή τη δήλωση θα πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο.

Δηλητηριάζουν τις φιλίες του

Καμία σχέση δεν μπορεί να είναι υγιής αν στηρίζεται στο ψέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι απότομο ή σκληρό με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Είναι σημαντικό να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο ψέμα και στην επιθετικότητα.

Μπορούν να το εκθέσουν ανεπανόρθωτα

Πολλοί έφηβοι λένε ψέματα γιατί πιστεύουν πως έτσι θα αποκτήσουν κύρος ανάμεσα στους συνομηλίκους τους. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυρίζονται ότι έχουν συνάψει ερωτικό δεσμό με κάποιο άγνωστο στους φίλους τους πρόσωπο ή ότι έχουν κάποια εμπειρία που δεν συνηθίζεται σε άτομα της ηλικίας τους. Αυτή η στρατηγική, όμως, ακόμη και αν λειτουργήσει προσωρινά, σε βάθος χρόνου τους φέρνει σε ακόμη χειρότερη θέση από αυτή στην οποία βρίσκονταν αρχικά.