Διαδίκτυο: Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για να προστατευθούν από τους κινδύνους του;

Πόσο εύκολο είναι στ’ αλήθεια ένα παιδί να μάθει για τα προσωπικά δεδομένα ώστε να προστατευτεί από τους κινδύνους του Διαδικτύου;
18 Αυγούστου 2021 | 12:00

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων εδώ και πολύ καιρό για τους ενηλίκους έχει πάψει να είναι μία έννοια αόριστη, θεωρητικού χαρακτήρα. Τα παιδιά, πάλι, λόγω της εξοικείωσης με τα σύγχρονα εργαλεία της τεχνολογίας, πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που εκ των πραγμάτων τα οδήγησε μπροστά από μία οθόνη για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ο κόσμος στο Διαδίκτυο κρύβει «παγίδες» και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Η ευθύνη βέβαια, ιδίως για τους ανήλικους χρήστες, ανήκει στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι οφείλουν να έχουν τα μάτια τους ορθάνοιχτα.

Αυξημένο ρόλο στο πεδίο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων έχουν και οι δάσκαλοι στο σχολείο, οι οποίοι μπορούν με απλά παραδείγματα να εξηγήσουν στα παιδιά τι είναι αυτά τα προσωπικά δεδομένα και πώς μπορούν και τα ίδια να τα προστατεύουν.

Τι πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά

Οπως επισημαίνουν νομικοί το πρώτο βήμα είναι να καταλάβει, ιδίως το μικρό παιδί, τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο προσωπικά δεδομένα.

Το όνομά μας, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου, η διεύθυνση του σπιτιού μας, ο βαθμός στο διαγώνισμα, μία φωτογραφία ή ένα βίντεο με αγαπημένα μας πρόσωπα είναι μερικά μόνο από αυτά.

Γιατί υπάρχουν και άλλα που εμπίπτουν στο πεδίο των ευαίσθητων δεδομένων και αφορούν το θρήσκευμα, πληροφορίες για την υγεία μας ή φυλετικές διακρίσεις.

Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν νομικοί που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο δικαίου, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να μάθουν καλά ότι δεν δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα, ούτε τα δεδομένα της οικογένειάς τους σε κανένα απολύτως πρόσωπο, εκτός εάν οι γονείς δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Ενα άλλο κρίσιμο στοιχείο για τους ανήλικους χρήστες του Διαδικτύου είναι η ανάγκη να μάθουν και να κατανοήσουν ότι δεν επικοινωνούν, ούτε απαντούν σε άγνωστα πρόσωπα που μπορεί να τους προσεγγίσουν, κυρίως από τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν στέλνουμε φωτογραφίες

Αυτονόητο είναι, όπως επισημαίνεται από την πλευρά των νομικών, ότι ξεχωριστό κεφάλαιο στην εκπαίδευση των ανήλικων χρηστών αφορά η επίδειξη μιας φωτογραφίας στο Διαδίκτυο, που αποτελεί προσωπικό δεδομένο και θα πρέπει πάντα τα παιδιά να το σκέφτονται διπλά πριν τη στείλουν σε κάποιον.

Από την πλευρά τους οι γονείς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανήλικων παιδιών μπορούν να επιλέγουν ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας αξιόπιστα antivirus προγράμματα και προγράμματα γονικού ελέγχου (φιλτράρισμα Web, χρονικός περιορισμός, έλεγχος εφαρμογών κ.ά.).

Πρόσφατα Άρθρα
Αγαπημένα αδέρφια: Πώς οι γονείς διαμορφώνουν τη σχέση τους; 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Αντιδραστικό παιδί; Τι λέει η νευροεπιστήμη για τα ξεσπάσματα 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Το φαινόμενο Mickey Mouse επηρεάζει μικρούς και μεγάλους 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Παιδιά: Ποια είναι η ανησυχητική τους συνήθεια; 2 Φεβρουαρίου 2026, 14:00
Ανθεκτικά παιδιά: Το παράδειγμα του κομμένου τοστ 2 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Τι κοινό έχει ένα κουτάβι με ένα νήπιο; 2 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Έφηβοι: Μήπως η αντιδραστικότητα δηλώνει απλά ανασφάλεια; 2 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Διάβασμα για το σχολείο: Τέλος οι… μάχες μια για πάντα 1 Φεβρουαρίου 2026, 14:00
Αφήστε τους εφήβους να κοιμούνται περισσότερο το Σαββατοκύριακο 1 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Μαθαίνοντας τις φυσικές συνέπειες: Τα τρία «R» της πειθαρχίας 1 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Υπερανάλυση: 4 λέξεις που βοηθούν το παιδί να τη σταματήσει 1 Φεβρουαρίου 2026, 08:00
Οθόνες: Πώς επηρεάζουν συνολικά το παιδί; 31 Ιανουαρίου 2026, 16:00
Εφηβεία: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας απομακρύνεται; 31 Ιανουαρίου 2026, 14:00
Αφού δείχνω κατανόηση, γιατί η συμπεριφορά του παιδιού μου δεν αλλάζει; 31 Ιανουαρίου 2026, 08:00
«Ζακέτα να πάρεις»- Γιατί το παιδί αρνείται να βάλει μπουφάν το χειμώνα; 31 Ιανουαρίου 2026, 08:00
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version