Τα έλαια μαλλιών θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης περιποίησης μαλλιών, προκειμένου αυτά να παραμένουν υγιή και λαμπερά. Ο ιδιαίτερα ευεργετικός χαρακτήρας τους μας επιτρέπει να τα χρησιμοποιούμε ποικιλοτρόπως: πριν από το λούσιμο, ως θεραπεία, μετά το λούσιμο ως leave in φροντίδα, πριν από το θερμό styling αλλά και καθημερινά για να χαρίσουμε λάμψη και απαλότητα στα στεγνά μαλλιά.

Ωστόσο, για κάποιες από εμάς το άκουσμα των λέξεων «έλαιο μαλλιών» προξενεί δισταγμό. Κι αυτό γιατί το συσχετίζουμε με την υπερβολική λιπαρότητα και τα πεσμένα χωρίς όγκο μαλλιά. Κι όμως, κάθε τύπος μαλλιών μπορεί να ωφεληθεί από ένα έλαιο, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, συμφωνούν οι ειδικοί. Η τεχνική εφαρμογής, η ποσότητα αλλά και η σύνθεση του κάθε ελαίου μπορούν πραγματικά να έχουν το ιδανικό αποτέλεσμα τόσο στην ποιότητα της τρίχας όσο και στην εμφάνιση των μαλλιών.

Τι περιλαμβάνουν συνήθως

Συνήθως αποτελούνται από αντιοξειδωτικά και ενυδατικά έλαια, όπως argan, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, εκχυλίσματα λουλουδιών που επιπλέον χαρίζουν υπέροχο άρωμα, αλλά και UV φίλτρα για να προστατεύουν το χρώμα της βαφής. Οι φόρμουλες αυτές ταιριάζουν σε κάθε τύπο, ακόμα και στα λεπτά, χωρίς όγκο μαλλιά. Ωστόσο, «τα φυσικά σγουρά ή σπαστά μαλλιά ή εκείνα που είναι εύθραυστα ή φριζάρουν, διψάνε για έξτρα φροντίδα και θρέψη όλον τον χρόνο» λένε οι ειδικοί από τα εργαστήρια της Phyto. Ετσι, ιδανικές φόρμουλες για αυτές τις κατηγορίες είναι τα ελιξίρια που περιλαμβάνουν ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά όπως το καστορέλαιο, το αργκάν, το έλαιο καριτέ και baobab, αλλά και βιταμίνες και λιπαρά οξέα.

Η σωστή ποσότητα είναι το Α και το Ω

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τα έλαια μαλλιών είναι πόσο πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε φορά. Η απάντηση δεν είναι μία, αλλά διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα, το μήκος, την πυκνότητα και την κατάσταση των μαλλιών μας. Ετσι η ποσότητα κυμαίνεται από 1 έως 5 δόσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς της Kérastase.

Tip: Ξεκινάμε απλώνοντας ομοιόμορφα 1-2 δόσεις. Επαναλαμβάνουμε σταδιακά ώσπου να καλυφθούν όλα τα μαλλιά μας από το έλαιο, χωρίς όμως να βαρύνουν. Αν παρατηρήσουμε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, τότε έχουμε χρησιμοποιήσει περισσότερη ποσότητα από όση χρειαζόταν. Εμπειρικά, ύστερα από μερικές χρήσεις, θα καταλάβουμε ποια είναι η σωστή αναλογία για τα δικά μας μαλλιά.

Ολοι οι τρόποι εφαρμογής

– Πριν από το λούσιμο, ως θεραπεία

Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα κατά μήκος των μαλλιών και ιδιαίτερα στις άκρες. Τα τυλίγουμε με μια ζεστή πετσέτα και περιμένουμε τουλάχιστον μισή ώρα, μέχρι να διεισδύσει το έλαιο στην τρίχα. Στη συνέχεια λουζόμαστε ως συνήθως, βάζοντας conditioner και μάσκα. Η διαδικασία θα κάνει τα μαλλιά πιο ευκολοχτένιστα και πιο απαλά από ποτέ. Επιπλέον, προστατεύει και παρατείνει το χρώμα τους από το λούσιμο, σε περίπτωση που είναι βαμμένα.

– Σε βρεγμένα μαλλιά

Για να προσφέρουμε εντατική θρέψη, πειθαρχία από το φριζάρισμα, έξτρα λάμψη και προστασία από την αστική ρύπανση, απλώνουμε το έλαιο σε λουσμένα και ήδη σκουπισμένα μαλλιά. Επιπλέον, αν μπλέκονται εύκολα και κάνουν κόμπους, το έλαιο θα βοηθήσει στο ευκολότερο ξεμπέρδεμα και παράλληλα θα τα θωρακίσει ενάντια στο θερμό στάιλινγκ.

– Σε στεγνά μαλλιά

Καθημερινά, πριν από το χτένισμα, βάζουμε έλαιο στις παλάμες μας, τις τρίβουμε μεταξύ τους και απλώνουμε από το σημείο της τρίχας που παρουσιάζει ξηρότητα ή φριζάρισμα ως τις άκρες. Αυτή η διαδικασία μεταμορφώνει την υφή των μαλλιών χαρίζοντας έξτρα προστασία, απαλότητα και λείανση.

– Για το φινίρισμα του στάιλινγκ

Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις παραπάνω ιδιότητες, εφαρμόζουμε 1-2 δόσεις σε βρεγμένα μαλλιά, ανάλογα με το μήκος και τον βαθμό της ταλαιπωρίας τους, και περνάμε στο στάιλινγκ. Αφού το ολοκληρώσουμε, απλώνουμε ελάχιστη ποσότητα σε στεγνά μαλλιά που θα προσφέρει απαράμιλλη λάμψη.

Ελιξίριο μαλλιών: Τα οφέλη του

– Γεμίζει τα κενά που δημιουργούνται στην επιφάνεια της τρίχας από την υψηλή θερμότητα, το styling και τις φθορές από το περιβάλλον.
– Καταπολεμά το φριζάρισμα.
– Αποτρέπει την εμφάνιση ψαλίδας.
– Θωρακίζει από τις φθορές της ηλιακής ακτινοβολίας.
– Προσφέρει απαράμιλλη απαλότητα.
– Βελτιώνει την ποιότητα και την ανθεκτικότητα στην τρίχα, χάρη στα λιπαρά οξέα, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες του.
– Ξεμπερδεύει και κάνει πιο ελαστικά τα μαλλιά.