Αν οι γιατροί γκρινιάζουν για τη συνήθειά μας να αναζητάμε στο internet τις αιτίες των συμπτωμάτων μας, οι παιδίατροι θα έπρεπε να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας. Το άγχος μας για την υγεία του μωρού – πολύ περισσότερο όταν ακόμη είναι νεογέννητο – μας κάνει να ψάχνουμε πληροφορίες για την παραμικρή αλλαγή που παρατηρούμε στο κορμάκι του. Πολλές φορές, αυτά τα στοιχεία είναι πολύτιμα. Μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι γονείς και να προλάβουμε τα τυχόν προβλήματα στην αρχή τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Επομένως, έχει τεράστια σημασία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον παιδίατρο να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις, καθώς εκείνος ή εκείνη ξέρει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του δικού μας παιδιού.

Τι να ρωτήσω τον παιδίατρο για το νεογέννητο μωρό μου;

Ποια είναι η σωστή… διατροφή;

Ναι, μπορεί να πίνει μόνο γάλα, όμως το πόσο, κάθε πότε και σε τι μορφή θα το καταναλώσει αποτελούν πολύ σημαντικά ερωτήματα. Ακόμη και αν το μωρό σας δεν έχει ξεχωριστές διατροφικές ανάγκες, ρωτώντας τον γιατρό θα αποφύγετε ένα σημαντικό μέρος του άγχους σας ότι τρέφεται σωστά.

Πόσο πρέπει να κοιμάται;

Ο ύπνος επηρεάζει πολύ την ανάπτυξη των μωρών. Κρατήστε σημειώσεις για τις ώρες που κοιμάται συνήθως και ρωτήστε αν ξεκουράζεται αρκετά, αλλά και αν περνά αρκετό χρόνο ξύπνιο ώστε να περιεργάζεται το περιβάλλον του.

Πώς πρέπει να κάνει μπάνιο;

Το δερματάκι του είναι πιο ευαίσθητο από όσο φαντάζεστε. Η συχνότητα του μπάνιου, το είδος του σαπουνιού και οι λοσιόν που θα απλώσετε στο κορμάκι του αφού το σκουπίσετε έχουν τεράστια σημασία για να αποφύγετε τους ερεθισμούς, τη δυσφορία και τη γκρίνια του.

Πώς θα πρέπει να το διασκεδάζω;

Άλλος ένας παράγοντας που παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξή του, είναι ο χρόνος που περνά ανακαλύπτοντας τον κόσμο και αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον του και μαζί σας. Τα παιχνίδια που θα έχει στη διάθεσή του και τα βιβλία που θα του διαβάζετε είναι τα κυριότερα εργαλεία σας για αυτό το σκοπό. Ρωτήστε από ποια ηλικία είναι καλό να τα ξεκινήσετε και ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές.

Μπορείτε να μου δείξετε πώς να του κάνω μασάζ;

Εκτός από την οπτική επαφή και τις αγκαλίτσες, το μασάζ μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά ως μέσο συναισθηματικής σύνδεσης με το μικρό σας. Ο παιδίατρος ίσως μπορεί να σας δείξει μια καλή τεχνική και σίγουρα θα μπορέσει να σας πει ποιες κινήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ποιες δεξιότητες θα πρέπει να αναπτύξει σύντομα;

Ορισμένα αναπτυξιακά ορόσημα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, όμως αυτό δεν τα κάνει λιγότερο σημαντικά. Ο παιδίατρος θα σας ενημερώσει για εκείνα που δεν πρέπει να σας ξεφύγουν, αλλά και για όσα δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν αν καθυστερήσουν λιγάκι.

Πότε και πώς μπορώ να σας βρίσκω;

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να συμφωνήσετε με τον παιδίατρό σας, είναι ο τρόπος που θα επικοινωνείτε για να είστε και οι δύο ευχαριστημένοι. Οι παιδίατροι είναι συνηθισμένοι σε αγχώδεις γονείς που τηλεφωνούν ή κλείνουν έκτακτα ραντεβού χωρίς σημαντικό λόγο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβετε υπόψη σας το ενδεχόμενο να προτιμά την επικοινωνία μέσω e-mail ή μηνυμάτων στο κινητό του.

Είναι φυσιολογικό το περιεχόμενο της πάνας του;

Ναι, είναι αρκετά σιχαμερό αντικείμενο συζήτησης, όμως δείχνει πολλά για την υγεία του μωρού σας. Και σίγουρα δεν πρόκειται για το χειρότερο πράγμα που έχει δει ή συζητήσει ο γιατρός!