H διατήρηση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής με την πάροδο του χρόνου είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις των μακροχρόνιων σχέσεων. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας βασικός λόγος που πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τη δέσμευση, επιλέγοντας τις εφήμερες σχέσεις. Όμως, ακόμα, κι αν είστε ικανοποιημένες από το σεξ με το σύντροφό σας, κάποια στιγμή στη ζωή σας, είναι πιθανό να χρειαστείτε καθοδήγηση για να το απολαμβάνετε περισσότερο.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές προκλήσεις που ίσως να αντιμετωπίσετε στην κρεβατοκάμαρά σας και τους τρόπους για να τις διαχειριστείτε.

Χαλαρώστε

Είμαστε τόσο συνηθισμένες να ζούμε με υψηλό επίπεδο έντασης που δεν συνειδητοποιούμε καν πόσο αγχωτικά λειτουργεί αυτό στη ζωή μας και φυσικά και στην κρεβατοκάμαρά μας. Αυτή η ένταση μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση.

Λύση: Ίσως χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να κάνετε τακτικά ασκήσεις γιόγκα ή διαλογισμό. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη μείωση του χρόνου που περνάτε μπροστά από μία οθόνη, ώστε να μπορείτε να επωφεληθείτε από δραστηριότητες που σας ηρεμούν, όπως κάποιο χόμπι ή άσκηση. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι επιλογές θα κάνουν πολλά περισσότερα για εσάς από το να ωφελήσουν τη σεξουαλική σας ζωή, αφού θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας γενικότερα.

Συνδεθείτε με το σώμα σας

Δεδομένου ότι περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας σκεπτόμενοι αντί να αισθανόμαστε με το σώμα μας, καθώς ο χρόνος περνά και ο πόθος μειώνεται, μπορεί να γίνει δύσκολο να νιώσουμε ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν απλώς να πάψουν να εστιάζουν στο μυαλό και να εστιάσουν στο σώμα τους, έτσι απλά.

Λύση: Κάντε πράγματα που σας προσκαλούν να στραφείτε στο σώμα σας, αντί για τον σκεπτόμενο εγκέφαλό σας: Μασάζ, χορός, γιόγκα και διαλογισμός είναι όλα καλές επιλογές. Βασικά, η εξάσκηση σε οτιδήποτε σας επιτρέπει να «αφεθείτε» και να αισθανθείτε αντί να σκέφτεστε, πιθανότατα θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με το σώμα σας κατά τη διάρκεια του σεξ.

Νιώστε θετικά για το σώμα σας, ή τουλάχιστον όχι αρνητικά

Εάν είστε επικριτικές απέναντι στο σώμα σας, θα είναι πιο δύσκολο για εσάς να νιώσετε «σαν στο σπίτι σας» εκεί και ανοιχτές στη σωματική ευχαρίστηση.

Λύση: Είναι λάθος να συσχετίζετε το πώς αισθάνεστε για το σώμα σας με το πώς αισθάνεστε για την εμφάνισή σας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Το υπέροχο σεξ δεν σημαίνει να δείχνεις υπέροχος ενώ κάνεις σεξ, σημαίνει να νιώθεις καλά ενώ κάνεις σεξ. Η φροντίδα του εαυτού μας, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά εδώ.

Νιώστε συναισθηματικά και σωματικά ανοιχτοί

Αυτό συχνά απαιτεί συνειδητή προσπάθεια, καθώς οι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής προκαλούν το σώμα μας να σφίγγει και τις καρδιές να «κλείνουν». Όπως η καρδιά μας δεν μπορεί να γίνει δεκτική εάν δεν νιώσουμε ευάλωτοι και ανοιχτοί, έτσι και το σώμα μας δεν μπορεί να απολαύσει το σεξ εάν «κλειστούμε στο καβούκι» μας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το αξέχαστο σεξ συμβαίνει όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι ευάλωτος με κάποιο τρόπο, για να είναι πραγματικά ορατός.

Λύση: Όταν το σώμα σας είναι χαλαρό, φανταστείτε να νιώθετε την καρδιά και το σώμα σας να μαλακώνουν και να ανοίγουν – κάπως έτσι αφήνετε την καρδιά σας να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο σώμα σας και το σώμα σας να επεκτείνεται στο δωμάτιο. Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε τις άμυνές σας, να «γκρεμίσετε» τους τοίχους που έχετε θέσει για αυτοπροστασία στην καθημερινή σας ζωή και να επιτρέψετε στον βαθύτερο σεξουαλικό σας εαυτό να φανεί και να γίνει αισθητός. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να επαναλάβετε μια mantra αθόρυβα στον εαυτό σας, όπως «χαλάρωσε» ή «άνοιξε».

Αναλάβετε την ευθύνη για τη σεξουαλική σας ικανοποίηση

Μην περιμένετε να σας ευχαριστήσει ο σύντροφός σας ή να «φτιάξει» τη σεξουαλική σας ζωή, καθώς με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολο να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα επιθυμίας. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Οι νέοι ερωτικοί σύντροφοι παρτενέρ είναι γενικά πιο συναρπαστικοί από τους παρτενέρ που έχουμε συνηθίσει. Επιπλέον, οι ορμόνες αλλάζουν και οι φυσικές αλλαγές που συμβαίνουν με την ηλικία, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη επιθυμία.

Λύση: Υπενθυμίζετε στο σώμα σας τακτικά ότι είστε σεξουαλική ύπαρξη. Τονώστε το σώμα σας με ερωτικές ταινίες, αυτοϊκανοποίηση, ερωτικά διηγήματα. Διαβάστε ένα βιβλίο σεξουαλικής τεχνικής και βρείτε νέους τρόπους να αγγίξετε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας. Αυτές οι πρακτικές δεν θα σας οδηγήσουν σε οργασμό, αλλά θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε πόθο που μπορείτε αργότερα να «φέρετε» στην κρεβατοκάμαρα.

Κάντε έναν συνεχή, ανοιχτό διάλογο με τον σύντροφό σας

Σίγουρα, μπορεί να είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε για κάτι τόσο προσωπικό και ευάλωτο όσο το σεξ, αλλά η επικοινωνία παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής. Διαφορετικά, οι παρερμηνείες αφθονούν, βγάζουμε λανθασμένα συμπεράσματα από τα λόγια ή τις συμπεριφορές του συντρόφου μας και αυτές οι παρερμηνείες εντείνονται μόνο με την πάροδο του χρόνου.

Λύση: Δώστε στο σύντροφό σας μια προειδοποίηση, ρωτώντας τον πότε θα ήταν μια καλή στιγμή για να μιλήσετε για το σεξ. Δώστε έμφαση στο τι σας αρέσει στη σεξουαλική σας ζωή και φροντίστε να ρωτήσετε τι μπορείτε να κάνετε για αυτόν. Συνεχίστε τον διάλογο – η τακτική συνομιλία είναι απαραίτητη επειδή οι ανάγκες και οι επιθυμίες των ανθρώπων αλλάζουν. Και μην εκπλαγείτε αν χρειαστεί να επαναλάβετε τον εαυτό σας – οι άνθρωποι συχνά χρειάζονται να ακούσουν πληροφορίες πολλές φορές για να τις κατανοήσουν πραγματικά και να τις αφομοιώσουν.

Κρατήστε τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την αίσθηση ότι όλοι οι άλλοι κάνουν υπέροχο σεξ. Αλλά στην πραγματικότητα, τα ποσοστά σεξουαλικών ανησυχιών και δυσλειτουργιών είναι υψηλά. Το βαρετό σεξ συμβαίνει σε όλους. Οι υψηλές προσδοκίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να νιώθετε απογοήτευση στις σεξουαλικές σας αλληλεπιδράσεις, κάνοντάς σας λιγότερο δεκτικούς στην επόμενη εμπειρία σας. Αυτό δημιουργεί έναν βρόγχο αρνητικής ανάδρασης που μπορεί να ενταθεί με την πάροδο του χρόνου.

Λύση: Αναγνωρίστε ότι κάποιες φορές το σεξ είναι καλό, κάποιες βαρετό, ενώ μερικές φορές το σεξ μπορεί να είναι ακόμη και κακό. Μην αντιδράτε υπερβολικά – είναι μέσα στο πρόγραμμα να συμβεί κι αυτό. Σίγουρα, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη συχνότητα αυτών των στιγμών, αλλά κάντε ό, τι περνάει από το χέρι σας για να δημιουργήσετε χώρο για μια μεγάλη ποικιλία σεξουαλικών εμπειριών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για να παραμείνει το σεξ συναρπαστικό σε μία μακροχρόνια σχέση χρειάζεται προσπάθεια. Αλλά καθώς φροντίζετε για τη σεξουαλική σας ζωή θα ωφεληθεί συνολικά η ζωή σας, με τρόπους που δεν θα το περιμένατε. Τα ζευγάρια που αισθάνονται πιο ικανοποιημένα με τη σεξουαλική τους ζωή αναφέρουν, επίσης, μεγαλύτερη ικανοποίηση στη σχέση τους και στη ζωή γενικότερα. Το απολαυστικό σεξ μπορεί να σας κάνει μόνο καλό!