Όλα τα παιδιά είναι αθώα. Ακόμη όμως και αν δεν κάνουν κάτι κακό συνειδητά, πολύ συχνά έχουν μια διαστρεβλωμένη αντίληψη των φιλικών σχέσεων, ενδεχομένως λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν. Όσο, όμως και αν δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε κανένα πιτσιρίκι για την κακή του συμπεριφορά, θέλουμε σίγουρα να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους μιας τοξικής φιλίας που μπορεί να τα πληγώσει και να τα βοηθήσουμε να οικοδομήσουν αληθινές σχέσεις. Γι’ αυτό και τα παρακάτω διδάγματα για τη φιλία είναι πολύτιμα.

Οι πραγματικοί φίλοι

Μας αγαπάνε με τα ελαττώματά μας

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους ενοχλούν, όμως δεν απαιτούν από εμάς να είμαστε πάντα τέλειοι. Αποδέχονται ότι έχουμε κάποιες αδυναμίες και ελαττώματα και προσπαθούν να βρουν κοινές λύσεις μαζί μας.

Δεν μας ανταγωνίζονται

Η ευγενής άμιλλα δεν είναι κακή, όμως αν οι άνθρωποι γύρω μας θέλουν πάντα να είναι καλύτεροι από εμάς, δεν ψάχνουν για φίλους αλλά για αυλικούς. Αντιθέτως, οι πραγματικοί φίλοι στηρίζουν τις προσπάθειές μας και χαίρονται με τις επιτυχίες μας.

Χρειάζονται αγάπη

Ακόμη και η πιο γερή φιλία δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν τη φροντίσουμε. Δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουμε τις σχέσεις μας ως δεδομένες.

Κάνουν λάθη

Ένα στραβοπάτημα δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε κάποιον από τη ζωή μας. Αρκεί να αναγνωρίσουν το λάθος τους και η συγγνώμη τους να είναι ειλικρινής. Και φυσικά, αυτό ισχύει και για τα δύο μέρη της εξίσωσης.

Μας υπερασπίζονται

Ένας αληθινός φίλος δεν ανέχεται να ακούει άσχημα πράγματα για εμάς. Παρεμβαίνει και απαντά στις κατηγορίες ή τουλάχιστον φεύγει από το “πηγαδάκι” που εκφράζεται με τέτοιο τρόπο. Αν προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους, ενδέχεται καμιά από τις φιλίες του να μην είναι ειλικρινής.

Δεν μας χαϊδεύουν τα αυτιά

Καμιά φορά έχουμε ανάγκη να ακούσουμε κάτι δυσάρεστο για να βρούμε τη σωστή πορεία. Οι φίλοι μας το ξέρουν και δεν διστάζουν να μας το πουν, ακόμη και αν πρόκειται για κάτι που θα μας πληγώσει.

Δεν κρίνουν από το εξώφυλλο

H εμφάνισή μας δεν πρέπει να παίζει κάποιο ρόλο στις φιλικές μας σχέσεις. Τα άτομα που εστιάζουν σε αυτή είναι πολύ επιφανειακά και δεν πρόκειται να μας στηρίξουν με τον τρόπο που έχουμε ανάγκη.

Είναι πάντα δίπλα μας

Κυρίως όταν τους έχουμε περισσότερο ανάγκη, δηλαδή όταν δεν είμαστε καλά. Αν εξαφανίζονται σε κάθε δυσκολία, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας μαζί τους.