Εάν έχουμε συνειδητοποιήσει κάτι την τελευταία χρονιά, είναι η σημασία του προσωπικού χώρου και χρόνου, μακριά από τις υποχρεώσεις, τη δουλειά και την έντονη καθημερινότητα. Μπορεί να ζείτε με την οικογένειά σας, έναν συγκάτοικο ή ακόμα και τον σύντροφό σας.

Ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκετε, η διαμόρφωση ενός χώρου που θα σας επιτρέπει να χαλαρώνετε και να ηρεμείτε, αφήνοντας… έξω από την πόρτα κάθε ενόχληση, είναι ζωτικής σημασίας.

Δεδομένου ότι περνάμε τις περισσότερες ώρες στο σπίτι, η σχεδιάστρια Rachel Cannon τονίζει πόσο σημαντικό είναι ένα «δωμάτιο ησυχίας» (quiet room), ένα καταφύγιο από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, που θα σας επιτρέπει να ανασάνετε βαθιά όσο βάζετε σε τάξη τις σκέψεις σας.

Μπορείτε να διαμορφώσετε το δικό σας δωμάτιο ηρεμίας αξιοποιώντας ακόμα κι έναν μικρό χώρο που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Τα βήματα για να τα καταφέρετε περιλαμβάνουν:

Επιλέξτε απαλά χρώματα

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη διακόσμηση σε minimal επίπεδο, επιλέγοντας λευκά και γήινα χρώματα, με λίγα αξεσουάρ σε φυσικά υλικά, όπως τα λινά υφάσματα και το ξύλο. Διατηρούμε τους τοίχους σκόπιμα «γυμνούς» ώστε ο χώρος να μη γεμίζει με πολλά οπτικά ερεθίσματα που μπορεί να μας κουράσουν ή να μας αποσυντονίσουν.

Σκεφτείτε ποια χρώματα προωθούν τη χαλάρωση και σας βοηθούν να νιώσετε ασφάλεια και ηρεμία. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι απαλές, ουδέτερες αποχρώσεις αποπνέουν ένα αίσθημα γαλήνης.

Επίπλωση για άνεση

Σε αυτό το δωμάτιο η άνεση είναι προτεραιότητα, οπότε οι μεγάλες μαξιλάρες στο πάτωμα, κάποιο μικρότερο στρώμα και οι κουβέρτες τον χειμώνα είναι απαραίτητα στοιχεία. Από τον χώρο σας δεν θα πρέπει να λείπουν μερικά αρωματικά κεριά, τα οποία μπορείτε να ανάβετε όσο βρίσκεστε εκεί, αφήνοντας την ευωδιά τους να σας χαλαρώνει.

Φως ανάλογο της διάθεσης

Είναι γνωστό ότι το φως επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας αλλά και τις δραστηριότητές μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσετε έναν φωτισμό που θα σας βοηθά να συγκεντρωθείτε, γεμίζοντάς σας ηρεμία και ασφάλεια.

Το φυσικό φως είναι υπέροχο και ανάλογα με το πρόγραμμά σας μπορείτε να επωφεληθείτε βλέποντας την όμορφη αυγή ή χαλαρώνοντας στο γλυκό σούρουπο. Εναλλακτικά, αν προτιμάτε πιο σκοτεινό περιβάλλον, βάλτε κουρτίνες και χρησιμοποιήστε τα κεριά σας ως πηγή φωτός.

Περιορίστε τον θόρυβο

Εάν ζείτε στην καρδιά της πόλης ή γενικά υπάρχουν αρκετοί θόρυβοι στο σπίτι, τότε η χαλαρωτική μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να τους αποκλείσετε ή τουλάχιστον να
μειώσετε την έντασή τους, ώστε να μην σας αποσπούν από το χαλαρωτικό σας τελετουργικό.

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ευαισθησίες, κάποιοι είναι πιο ευαίσθητοι στον θόρυβο, άλλοι σε οπτικούς ή κιναισθητικούς αντιπερισπασμούς. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε διαφορετικούς συνδυασμούς μέχρι να βρείτε μια αίσθηση γαλήνης και σαφήνειας που σας επιτρέπει να συνδεθείτε βαθιά με τον εαυτό σας.

Κοιτάξτε προς τα μέσα και στη συνέχεια αντικατοπτρίστε στον χώρο όλα όσα μπορούν να ηρεμήσουν τον νου και την ψυχή σας.

Τηρήστε τα όρια

Το πιο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του ιδανικού quiet room είναι να τηρήσετε τα όριά σας. Οταν μπαίνετε στον χώρο αυτόν, είναι σημαντικό να μην είστε διαθέσιμοι για τους ανθρώπους γύρω σας, ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λεπτά.

Κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή, συμπεριλαμβανομένου και του κινητού, μένει εκτός. Θυμηθείτε ότι ο προσωπικός σας χρόνος αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητές σας, πράγμα που δεν είναι εγωιστικό αλλά απαραίτητο για να καταφέρετε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες σας.