Φτιάξτε και γευτείτε ένα πιάτο φακές σαλάτα με πολύχρωμες πιπεριές που θα σας εφοδιάσει με αντιοξειδωτικά και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Οι φακές, αλλά και τα όσπρια γενικότερα είναι ιδανικά για ανθρώπους που δεν καταναλώνουν κρέας. Η περιεκτικότητα σιδήρου στα όσπρια είναι αρκετή, αλλά είναι σε λιγότερο απορροφήσιμη-αξιοποιήσιμη μορφή από τον οργανισμό συγκριτικά με το κρέας, το συκώτι και τα θαλασσινά. Ένας τρόπος να αυξήσουμε την αφομοίωσή του από τον οργανισμό μας είναι να συνδυάσουμε τα όσπρια με τρόφιμα όξινα, που ταυτόχρονα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C. Σε αυτή τη συνταγή οι πιπεριές και το λεμόνι θα βοηθήσουν στην απορρόφηση του σιδήρου.

Υλικά (για 6 μερίδες)

 

250 γρ. φακές

1 σκελίδα σκόρδο

1 μεγάλο καρότο

1 κόκκινη πιπεριά

1 πορτοκαλί πιπεριά

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 φύλλο δάφνης

5 κουταλιές ελαιόλαδο

Λίγο ξύσμα λεμονιού

Χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ

2 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

 

1. Βάζετε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ρίχνετε και τη δάφνη και τις σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να χυλώσουν (πρέπει να είναι αλ ντέντε).

2. Όσο βράζουν, αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια. Μόλις είναι έτοιμες, βγάζετε τη δάφνη, τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε με κρύο νερό και τις στραγγίζετε καλά.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, τις πιπεριές κομμένες σε μακρόστενες λεπτές φέτες και το καρότο κομμένο σε μικρά μακρόστενα κομμάτια.

4. Προσθέτετε τις φακές, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το σκόρδο επίσης ψιλοκομμένο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το τζίντζερ, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

5. Αφήνετε τη σαλάτα για 30΄ να απορροφήσει τα υγρά και τα μυρωδικά και σερβίρετε.