Αν και με τους φίλους μας δεν μπορούμε να συμφωνούμε πάντα και για τα πάντα, σίγουρα δεν θα πρέπει να αισθάνεστε άβολα ή και δυσάρεστα όταν βρίσκεστε μαζί τους. Ειδικά στην περίπτωση που νιώθετε ότι βλάπτουν την προσωπική σας ευημερία, τότε είναι πολύ πιθανόν να είναι τοξικοί.

«Ο τερματισμός μιας σχέσης δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι απαραίτητος για την προσωπική σας ευημερία »,  αναφέρει η δρ. Claudia Sigala, ψυχοθεραπεύτρια. Για να καταφέρετε να απαλλαγείτε από έναν τοξικό φίλο είναι σημαντικό να βάλετε σε προτεραιότητα την σχέση σας με τον εαυτό σας, εξηγεί η ίδια.

Τοξικές φιλίες εκτός…

Ακόμα και όταν η φιλία έχει γίνει τοξική, η αποκοπή ενός φίλου πιθανότατα θα οδηγήσει σε κάποιο είδος θλίψης, οπότε είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε χώρο για αυτά τα μεγάλα συναισθήματα ενώ σχεδιάζουμε να κάνουμε αυτήν την δύσκολη συζήτηση.

Μερικές μέθοδοι για να καταφέρετε να αποκλείσετε από την καθημερινότητά σας τους τοξικούς φίλους, περιλαμβάνουν:

Μην είστε συναισθηματικοί

Ειδικά όταν πρόκειται να κάνετε την δύσκολη συζήτηση και να πάρετε την απόφαση να απομακρυνθείτε από έναν τοξικό «φίλο» είναι πολύ πιθανό να σκεφτείτε έστω και τις λίγες παλιές καλές μέρες. Κάθε φιλία, ανεξάρτητα από το πόσο τοξική είναι, έχει τις καλές της στιγμές, ακόμα και αν είναι ελάχιστες.

Αλλά η νοσταλγία σε αυτήν την φάση μπορεί να κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη από όσο μπορεί να είναι. Αφήστε αυτές τις στιγμές στο παρελθόν και με γνώμονα το δικό σας συμφέρον προχωρήστε μπροστά.

Επιλέξτε την ειλικρίνεια

Πολλές φορές η σχέση μπορεί να επιδιορθωθεί μέσω της υγιούς επικοινωνίας, που επιτρέπει και στα δύο άτομα να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας αλλά και με τον φίλο σας. Αντί να «αναβάλλετε» το αναπόφευκτο, εξηγήστε του απευθείας γιατί απομακρύνεστε.

Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να κάνετε νέους φίλους

Όταν τερματίζετε μια ρομαντική σχέση, οι άνθρωποι γύρω σας συχνά θα σας παροτρύνουν να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και όταν απομακρύνετε από την ζωή σας έναν τοξικό φίλο. Βρείτε νέους φίλους ή επενδύστε περισσότερο χρόνο σε υγιείς, υπάρχουσες φιλίες.