Ποιο καλλυντικό με βιταμίνη C είναι το σωστό για μένα; Πώς και πότε θα το εφαρμόσω για μέγιστα αποτελέσματα; Πότε θα δω ορατή βελτίωση; Σε όλες αυτές τις απορίες απαντάμε παρακάτω.

Βιταμίνη C: Η πρωταγωνίστρια της λάμψης και της αντιγήρανσης

Σε γενικές γραμμές η πασίγνωστη αυτή ουσία είναι ιδανική για την ενίσχυση της επιδερμίδας ενάντια στη φωτογήρανση, στη μόλυνση του περιβάλλοντος, στην ηλιακή ακτινοβολία και στο μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές. Επιπλέον η δράση της προσφέρει ορατή βελτίωση στην εξάλειψη των σημαδιών της κούρασης και της πρόωρης γήρανσης. Ας τα δούμε αναλυτικά:

1. Προσφέρει σπουδαία αντιοξειδωτική προστασία. Πιο συγκεκριμένα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνει τις μελλοντικές φθορές εξαιτίας του οξειδωτικού στρες.

2. Λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες συμβάλλοντας στη διέγερση παραγωγής κολλαγόνου.

3. Βελτιώνει την οξυγόνωση των κυττάρων, διεγείροντας τη μικροκυκλοφορία.

4. Καταπολεμά την υπερμελάγχρωση και τις δυσχρωμίες.

5. Αυξάνει τη λάμψη και τη φωτεινότητα του δέρματος.

Οπως συμπεραίνουμε από όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητη για τη φροντίδα της ώριμης επιδερμίδας.

Μπορούμε όλοι να χρησιμοποιούμε βιταμίνη C;

Οι δερματολόγοι θεωρούν ότι είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για κάθε τύπο επιδερμίδας. Ωστόσο, ο πολύ ευαίσθητος τύπος καλό είναι να χρησιμοποιεί εξειδικευμένες φόρμουλες με βιταμίνη C και καταπραϋντικά συστατικά, προκειμένου να εκμηδενίσει τις πιθανότητες κάποιου ερεθισμού.

Πότε πρέπει να εφαρμόζεται;

Συνήθως το πρωί, μετά τον καθαρισμό. Στη συνέχεια, πρέπει απαραιτήτως να βάλουμε το αντηλιακό μας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν οροί και boosters με βιταμίνη C που προτείνονται για το βράδυ ώστε να ενισχύσουν τη δράση της ενυδατικής μας κρέμας. Το επόμενο πρωί τα αποτελέσματα θα είναι ορατά.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος εφαρμογής;

Απλώνουμε 4-5 σταγόνες σε καθαρό στεγνό δέρμα. Ιδανικά χρησιμοποιούμε τον δοσομετρητή κατευθείαν πάνω στην επιδερμίδα του προσώπου, σε τέσσερα-πέντε σημεία. Δηλαδή μία σταγόνα στο μέτωπο, μία σε κάθε μάγουλο, στο πιγούνι και αν διαπιστώσουμε ότι το προϊόν απορροφήθηκε προσθέτουμε μία ακόμα και σε λαιμό/ντεκολτέ. Στη συνέχεια το απλώνουμε με απαλές κινήσεις ώσπου να απορροφηθεί. Για την εφαρμογή χρησιμοποιούμε μόνο τα δάχτυλα και όχι τις παλάμες, προκειμένου η συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης C να μην απορροφηθεί και από τα χέρια μας, σπαταλώντας έτσι την πολύτιμη ουσία.

Πώς θα επιλέξουμε τον καλύτερο ορό ανάλογα με τις ανάγκες μας;

Διαβάζουμε τα συστατικά του καλλυντικού μας. Οσο πιο ψηλά είναι στη λίστα η βιταμίνη C τόσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα υπάρχει στη σύνθεση.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, το οποίο είναι η αστάθεια. Η βιταμίνη C είναι ένα ευαίσθητο συστατικό το οποίο καθώς έρχεται σε επαφή από το φως και τον αέρα οξειδώνεται. Ετσι αυτό που επιζητούμε είναι να βρίσκεται σε σταθεροποιημένη μορφή μέσα στη σύνθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί μία διαρκής και αποτελεσματική δράση. Η ονομασία L-ασκορβικό οξύ υποδηλώνει τη σταθερή μορφή της.

Αλλες ονομασίες της είναι: sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate, tetrahexyldecyl ascorbate, ascorbyl glucosamine, magnesium ascorbyl phosphate (MAP) και ascorbyl glucoside.

Τέλος, η συσκευασία της ιδανικά να είναι σκουρόχρωμη ή μη διάφανη, ενώ πρέπει να κλείνει αεροστεγώς. Επιπλέον, για να την προστατεύουμε μετά το άνοιγμά της, τη φυλάμε σε σκιερό και στεγνό περιβάλλον.

Υπάρχει κάτι επιπλέον που πρέπει να ξέρουμε πριν τον εφαρμόσουμε;

Αυτό το ισχυρό συστατικό δεν πρέπει να το συνδυάζουμε με εξίσου δραστικά στοιχεία, τονίζουν οι ειδικοί. Ετσι οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στη συμβατότητά της κυρίως με ρετινοειδή ή AHA όπως το γλυκολικό οξύ. Επίσης ένας ακόμα παράγοντας που χρειάζεται να αποφύγουμε είναι η νιασιναμίδη (niacinimide ή βιταμίνη PP). Διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσουμε ευαισθησία στο δέρμα μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο MD, PhD.