Πόνος στην κοιλιά, πρήξιμο στο στήθος, πονοκέφαλοι, κακή διάθεση, νεύρα, στρες, κόπωση… Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικούς φυσικούς τρόπους να κάνετε τις «δύσκολες ημέρες» λίγο πιο εύκολες.

Φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσετε τους πόνους της περιόδου

*Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα

Μια θερμοφόρα στην κοιλιά σας μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μυς της μήτρας σας, οι οποίοι προκαλούν κράμπες στην περίοδο. Η θερμότητα μπορεί επίσης να ενισχύσει την κυκλοφορία αίματος στην κοιλιά σας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον πόνο. Δοκιμάστε λοιπόν να τοποθετήσετε μια θερμοφόρα χαμηλά στην κοιλιά σας και να ξαπλώσετε σε εμβρυϊκή στάση.

*Κάντε μασάζ στην κοιλιά σας με αιθέρια έλαια

Σχετική έρευνα έδειξε ότι ορισμένα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πόνων της περιόδου όταν κάνετε μασάζ με αυτά στην κοιλιά.

Τα έλαια που φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των πόνων περιόδου, λόγω της ικανότητάς τους να ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας, τριαντάφυλλου, ματζουράνας, κανέλας και γαρύφαλλου. Έχετε κατά νου ότι προτού χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, θα πρέπει να τα αναμείξετε με ένα λάδι βάσης, όπως λάδι καρύδας ή λάδι jojoba. Τα έλαια βάσης λειτουργούν αποτελεσματικά βοηθώντας σας να απλώσετε το λάδι σε μια μεγάλη περιοχή του δέρματός σας. Μόλις το μείγμα λαδιού σας είναι έτοιμο για χρήση, τρίψτε μερικές σταγόνες μεταξύ των χεριών σας και έπειτα χαρίστε στην κοιλιά σας ένα απαλό μασάζ.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μασάζ σε κυκλική κίνηση για μόλις πέντε λεπτά την ημέρα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κραμπών και στην ενίσχυση της κυκλοφορίας αίματος στην κοιλιά σας.

*Καταναλώστε ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί -και ειδικά τα καρύδια- είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενδέχεται να μπορούν να περιορίσουν τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου. Επίσης, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, μέταλλο το οποίο είναι γνωστό για την ιδιότητά του να χαλαρώνει τους ιστούς των μυών και κατ’ επέκταση να ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου.

*Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η αερόβια άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου της περιόδου. Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν 30 λεπτά αερόβιας άσκησης τρεις ημέρες την εβδομάδα, για οκτώ εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντική μείωση στους πόνους της περιόδου.

Για να βάλετε την αερόβια άσκηση στη ζωή σας, δοκιμάστε να περπατάτε για μισή ώρα κάθε ημέρα με γρήγορο βηματισμό.

*Χαλαρώστε στην μπανιέρα

Η χαλάρωση σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό είναι ένας άλλος τρόπος για να περιβάλλετε τους πυελικούς μυς σας με τη ζεστασιά που χρειάζονται για να χαλαρώσουν. Μπορείτε να ενισχύσετε την ανακουφιστική δύναμη του μπάνιου σας προσθέτοντας στο νερό μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων – όπως λεβάντα, φασκόμηλο ή τριαντάφυλλο. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε στην μπανιέρα για τουλάχιστον 15 λεπτά για να αποκομίσετε περισσότερα οφέλη.

*Αποφύγετε την καφεΐνη και τα αλμυρά τρόφιμα

Προσπαθήστε να αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, φούσκωμα και δυσφορία. Μερικοί τύποι τροφίμων από τους οποίους είναι καλό να μείνετε μακριά όταν έχετε πόνους περιόδου είναι τα αλμυρά τρόφιμα, η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα λιπαρά τρόφιμα.

*Μείνετε ενυδατωμένη

Σύμφωνα με ειδικούς, είναι πιο πιθανό να έχετε κράμπες στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας εάν είστε αφυδατωμένη. Βάλτε λοιπόν στόχο να πίνετε περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

*Καταναλώστε ζεστά ροφήματα

Το νυχτολούλουδο θεωρείται ιδανικό για τους πόνους της περιόδου χάρη στην τρυπτοφάνη και το γ-λινολεϊκό οξύ που περιέχει. Η πιο σημαντική δράση του είναι ότι φαίνεται να βοηθά τον οργανισμό να παράγει προσταγλανδίνες, ουσίες με ορμονική δράση που μειώνουν τον πόνο, σταθεροποιούν τον κύκλο, βελτιώνουν τη διάθεση και καταπολεμούν το πρήξιμο στο στήθος. Προσοχή όμως: Απαγορεύεται η χρήση του σε περίπτωση επιληψίας.

*Σε κάθε περίπτωση, αν οι πόνοι που βιώνετε κατά την περίοδό σας είναι ιδιαίτερα έντονοι, εμφανίστηκαν ξαφνικά ή δυσκολεύουν σημαντικά την καθημερινότητά σας, συμβουλευτείτε σχετικά τον γυναικόλογο σας.