Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ – συνήθως 16-17 ώρες την ημέρα. Αυτό όμως, δεν σημαίνει δυστυχώς ότι το μωρό θα παραμείνει κοιμισμένο για περισσότερες από δύο έως και τέσσερις ώρες την φορά, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς θα παραμείνουν ξύπνιοι μαζί του.

Για να καταφέρετε να ξεπεράσετε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την αρχική δύσκολη φάση με το άστατο πρόγραμμα του ύπνου του, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε άθελά σας ορισμένα λάθη που δυσκολεύουν την κατάσταση.

Δεν γνωρίζετε τα σημάδια

Ενώ μπορεί να μην το θέλετε, μπορεί να δυσκολεύετε το μωράκι σας, καθώς δεν αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια που σας δίνει ότι μάλλον ήρθε η ώρα να κοιμηθεί.

Είναι σημαντικό να προσέχετε για ενδείξεις όπως το τρίψιμο των ματιών, το χασμουρητό και η ευερεθιστότητα.

Κουνάτε πολύ το μωρό σας

Μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική είναι να κουνάτε το μωράκι σας προκειμένου να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί. Έτσι το βοηθάτε να ηρεμήσει και να νιώσει ασφάλεια στην αγκαλιά σας ενώ αποτελεί μια σημαντική στιγμή σύνδεσης ανάμεσα σε εσάς και το μικρό σας.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει συνήθεια γιατί το μωρό θα αρχίσει να εξαρτάται από το να κουνιέται για να αποκοιμηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι αν ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, θα χρειαστεί να κουνηθεί για να κοιμηθεί ξανά και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου.

Δεν περιμένετε

Γνωρίζουμε ότι τα μωρά επικοινωνούν με το κλάμα τους. Είναι φυσιολογικό να θέλουμε να τρέχουμε στα μωρά μας μόλις κλαίνε. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλεί διαταραχές στον ύπνο τους. Για αυτό ίσως θα ήταν καλύτερο να συγκρατηθείτε για τουλάχιστον μισό λεπτό πριν να το πλησιάσετε.

Αυτό διότι υπάρχει περίπτωση να κλάψει για λίγο και να καταφέρει από μόνο του να αποκοιμηθεί και πάλι.