Τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βηματάκια λίγο πριν ή λίγο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ηλικίας τους. Ωστόσο, δεν είναι λίγα αυτά που βιάζονται, αλλά και εκείνα που αργούν, χωρίς αυτό να σημαίνει οτιδήποτε για το μέλλον τους. Αν βλέπετε ότι το μικρό σας είναι έτοιμο να αρχίσει να περπατά, αλλά διστάζει, τα παρακάτω tips ίσως να είναι αυτά που θα το βοηθήσουν να… σταθεί στο ύψος του.

Προετοιμάστε το έδαφος

Για να αποφύγετε τα ατυχήματα, απομακρύνετε το τραπεζάκι ή άλλα έπιπλα από το κέντρο του σαλονιού, ανοίγοντάς του αρκετό χώρο. Ταυτόχρονα, τα βοηθητικά, χαμηλά και σταθερά έπιπλα στις άκρες του χώρου ίσως διευκολύνουν την κατάσταση, επιτρέποντάς του να πιάνεται από αυτά και να προχωρά πριν τολμήσει το πρώτο εντελώς ανεξάρτητο βήμα του.

Το κατάλληλο κίνητρο

Τι μπορεί να πείσει ένα βρέφος να πάρει το… ρίσκο και να κάνει τα πρώτα του βηματάκια; Η ανοιχτή αγκαλιά της μαμάς που το περιμένει λίγα μέτρα μακριά του ή ένα παιχνίδι που του αρέσει πολύ μπορεί να φανούν αρκετά.

Γυμνά ποδαράκια

Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι ένα ζευγάρι παπούτσια θα προστατεύσει τα ευαίσθητα πέλματά του, βοηθώντας το να προχωρήσει. Στην πραγματικότητα, όμως, αφ’ ενός περιορίζουν τις κινήσεις του και αφ’ ετέρου δεν του επιτρέπουν να αισθανθεί το πάτωμα με όλο του το πέλμα, πράγμα που βοηθά σημαντικά στην ισορροπία του.

Δώστε του θάρρος

Η χαρά και το «μπράβο» σας αποτελούν όλη την ενθάρρυνση που χρειάζεται. Όχι μόνο τώρα, αλλά και για πολλά χρόνια ακόμη.

Να θυμάστε ότι..

Αν το μικρό σας δεν λέει να εγκαταλείψει το μπουσούλημα ενώ όλοι οι συνομήλικοί της παρελαύνουν στην παιδική χαρά, ίσως έχετε αρχίσει να αγχώνεστε. Αν και πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν είναι κακό να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας. Οι «φυσιολογικές» ηλικίες για κάθε στάδιο ανάπτυξης των παιδιών δεν είναι παρά μέσος όρος, από τον οποίο αποκλίνουν πάρα πολλά μωρά χωρίς να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τη διαδικασία, επομένως το μόνο που έχετε να κάνετε ή να το περιμένετε να αποφασίσει πότε είναι έτοιμο.