Το σενάριο είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς: θέλουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά που κάνουν το κουμπί του τζιν να κλείνει με δυσκολία, αποφασίζουμε να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σας και παρ’ όλα αυτά δεν βλέπουμε την επιθυμητή αλλαγή στο σώμα μας. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια κιλών είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή κι επιμονή και δεν πρόκειται να συμβεί από τη μία ημέρα στην άλλη. Άλλωστε, το αδυνάτισμα βασίζεται στην αλλαγή του τρόπου της ζωής μας και όχι σε μια στερητική δίαιτα που δεν μπορεί να τηρηθεί για περισσότερες από πέντε ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε από τον στόχο μας. Μάθετε ποια είναι αυτά και πώς θα τα διορθώσετε.

5 συνήθειες που σας προσθέτουν κιλά

Δεν είστε προνοητικοί

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει η παροιμία και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο. Η οργάνωση είναι βασική προϋπόθεση της επιτυχίας και το αδυνάτισμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν τα ντουλάπια και το ψυγείο της κουζίνας σας είναι άδεια, όλοι ξέρουμε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να παραγγείλετε σουβλάκια μόλις πεινάσετε. Προμηθευτείτε, λοιπόν, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα, όσπρια και άλλες υγιεινές τροφές ώστε να έχετε διαθέσιμες επιλογές μόλις αρχίσει το στομάχι σας να γουργουρίζει. Μάλιστα, καλό είναι να οργανώνετε από την προηγούμενη ημέρα τα σνακ που θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά, ώστε να έχετε και εκεί υγιεινές επιλογές.

Τρώτε βιαστικά

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να καθίσετε και να φάτε αργά και συγκεντρωμένα. Δώστε προσοχή στο φαγητό σας καθώς το τρώτε, μασήστε το καλά και μην ασχολείστε με κάτι άλλο παράλληλα. Κλείστε την τηλεόραση και αφήστε στην άκρη το κινητό σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχετε χορτάσει και θα αποφύγετε την κατανάλωση έξτρα θερμίδων. Μην ξεχνάτε ότι ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά περίπου για να συνειδητοποιήσει και να μας ειδοποιήσει ότι έχουμε χορτάσει.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Δεν είναι τυχαίο ότι πληθώρα ερευνών έχει βρει ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ νερό στο πλαίσιο μιας δίαιτας, χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που πίνουν λιγότερο. Αυτό δε σημαίνει ότι το νερό έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος, αλλά σίγουρα έχει την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα και κάπως έτσι να καταλήγουμε να τρώμε παραπάνω από όσο χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα. Με λίγα λόγια, η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να περιορίσει τις λιγούρες και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων και μειωμένο βάρος. Επιπλέον, το νερό – σε αντίθεση με τα περισσότερα ροφήματα- δεν περιέχει θερμίδες. Έτσι, κάθε φορά που επιλέγετε το νερό αντί κάποιο άλλο ρόφημα, γλιτώνετε θερμίδες.

Τρώτε ελάχιστα

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσληψη θερμίδων τους προκειμένου να χάσουν βάρος. Και ενώ αυτό μπορεί να σας ακούγεται σαν μια πρακτική που βασίζεται στη λογική (λιγότερο φαγητό=λιγότερες θερμίδες=μεγαλύτερη απώλεια βάρους), στην πραγματικότητα ο οργανισμός σας δε λειτουργεί έτσι και το μόνο που θα πετύχετε είναι να μπλοκάρετε τον μεταβολισμό σας. Η λύση είναι να τρώτε πιο συχνά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε παγωτά και πατατάκια και να περιμένετε να αδυνατίσετε. Ξεκινήστε προσθέτοντας ένα ή δύο υγιεινά σνακ (π.χ. φρέσκα φρούτα, σαλάτα, αυγό) μεταξύ των γευμάτων σας και φροντίστε να συμπεριλάβετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά – πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες- στη διατροφή σας.

Τρώτε… τα συναισθήματά σας

Δεν είναι τυχαίο ότι το νόστιμο, παχυντικό φαγητό λέγετε και «comfort food». Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φαγητό είναι ευχάριστο και για κάποιους ανθρώπους το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσουν όταν βιώνουν μια στρεσογόνα περίοδο. Ωστόσο, η υπερφαγία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν χρόνιο μηχανισμό του οργανισμού σας για να διαχειριστεί το άγχος και κατ΄επέκταση να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους, δεδομένου ότι οι διατροφικές επιλογές που κάνετε όταν είστε αγχωμένοι δεν είναι και οι πιο υγιεινές. Επειδή πιθανότατα δεν μπορείτε να αποφύγετε τους ανθρώπους, τα περιβάλλοντα και τις καταστάσεις που σας προκαλούν στρες, είναι σημαντικό να βρείτε την ισορροπία μέσα σας. Σε περίπτωση που νιώθετε το στρες να σας κατακλύζει, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει.