Οι περισσότεροι γονείς το έχουν περάσει. Το μωρό σας είναι ξύπνιο για πολλές ώρες, τρίβει τα μάτια του, είναι νευρικό και χασμουριέται και παρόλ’αυτά αρνείται να κοιμηθεί. Κάποια στιγμή, το μωρό σας μπορεί να καταπολεμήσει τον ύπνο, δεν είναι σε θέση να ηρεμήσει και να κλείσει τα μάτια του, παρόλο που γνωρίζετε ότι είναι αυτό που χρειάζεται.

Γιατί τα μωρά αντιστέκονται στον ύπνο;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που τα μωρά αντιστέκονται στον ύπνο, μεταξύ των οποίων:

Εξάντληση

Η εξάντληση είναι διαφορετική σε ενήλικες και βρέφη. Ενώ εσείς θα κατευθυνθείτε απευθείας στο κρεβάτι σας αυτό δεν ισχύει και για το μωρό σας. Αυτό διότι τα μωρά έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο που μπορεί να αποκοιμηθούν όσο αισθάνονται κόπωση.

Αν το χάσετε, θα κουραστεί υπερβολικά και έτσι θα γίνει νευρικό, ευερέθιστο και θα δυσκολεύεται να χαλαρώσει.

Δεν έχει κουραστεί αρκετά

Ίσως το μωρό σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για ύπνο επειδή δεν είναι αρκετά κουρασμένο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί μπορεί να κοιμήθηκε για περισσότερο από το συνηθισμένο νωρίτερα ή απλώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται, προκαλώντας αλλαγές στον ύπνο του.

Υπερδιέγερση

Αποφύγετε τις οθόνες, τη δυνατή μουσική, τα παιχνίδια ή οτιδήποτε το ξεσηκώνει πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να το διεγείρει υπερβολικά με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να χαλαρώσει και επομένως να αποκοιμηθεί.

Άγχος αποχωρισμού

Αν το μωρό σας θέλει πάντα να το κρατάνε και είναι μερικά βήματα μακριά σας καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, τότε είναι πιθανότατα να αντιμετωπίζει άγχος αποχωρισμού όταν το αφήνετε για να κοιμηθεί στην κούνια του.

Κιρκάδιος ρυθμός

Το μωρό σας αρχίζει να αναπτύσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς του σε ηλικία περίπου έξι εβδομάδων. Αυτός είναι ο κύκλος 24 ωρών που ρυθμίζει το σώμα μας και αυτοί οι ρυθμοί ωριμάζουν αρκετά για να δημιουργήσουν ένα πραγματικό πρόγραμμα ύπνου ηλικίας περίπου 3 έως 6 μηνών.