Αν σε ένα πράγμα είναι καλά τα νήπια, είναι να προκαλούν μέσα σε δευτερόλεπτα χάος και ένταση. Ιδιαίτερα συχνά η διάθεσή τους αλλάζει απότομα, φωνάζουν, θυμώνουν και ακόμα συχνότερα επιδίδονται σε.. διάφορες σκανταλιές, παρακούγοντάς σας.

Φάση είναι θα περάσει

Είναι μια περίοδος στην ανάπτυξή τους όταν αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αποτελούν ξεχωριστές από εσάς οντότητες και είναι πρόθυμα να αναζητήσουν περισσότερη ανεξαρτησία και έλεγχο στην καθημερινότητά τους.

Φυσικά, το πρόβλημα είναι ότι η επιθυμία τους να έχουν την δική τους αυτόνομη προσωπικότητα θα έρθει με πλήρη ταχύτητα και μάλιστα τόσο σύντομα χωρίς να έχουν καν κατακτήσει την τέχνη του αυτοέλεγχου. Εξακολουθούν να κινούνται από τις παρορμήσεις, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους παρά από τη λογική.

Καλώς ή κακώς, οι πιο απογοητευτικές συνήθειές τους είναι συνήθως φυσιολογικές και αναπτυξιακά κατάλληλες. Κι έτσι μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία:

Έτσι θα αντιδράσετε ψύχραιμα

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε μπροστά στην προκλητική συμπεριφορά είναι να διατηρήσετε την ηρεμία σας. Ακούγεται πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, αλλά το να χάσετε τον αυτοέλεγχό σας δεν θα βοηθήσει την κατάσταση.

Αντίθετα δοκιμάστε:

  • Επικυρώστε τα συναισθήματά τους λέγοντας του: «Ξέρω ότι θέλεις να συνεχίζεις να παίζεις. Είναι όντως διασκεδαστικό» ή «Ξέρω ότι μισείς να βάζεις τις πιτζάμες σου. Είναι δύσκολο να περάσεις από την ώρα του παιχνιδιού στην ώρα του ύπνου».
  • Ορίστε το όριο λέγοντάς του «Αλλά ήρθε η ώρα να φας».
  • Προσφέρετε αρκετές επιλογές που είναι αποδεκτές για εσάς, λέγοντάς του «Θα βάλεις τις πιτζάμες σου πριν ή αφού δεις το παιδικό σου;».
  • Χρησιμοποιήστε χιούμορ. Το χιούμορ είναι εξαιρετικό για να εκτονώσετε την ένταση που νιώθετε τόσο εσείς όσο και το παιδί.
  • Εφαρμόστε το όριο χωρίς θυμό. Εάν αυτές οι στρατηγικές δεν λειτουργούν και το παιδί σας νευριάσει εφαρμόστε ήρεμα αλλά σταθερά το όριο.