Οι αιτίες του πόνου θηλασμού μπορεί να ποικίλουν: από κάτι που εντοπίζεται επιφανειακά στο μαστό έως κάτι που υπάρχει μέσα στον ίδιο τον ιστό του μαστού. Κι ενώ ο προσδιορισμός της αιτίας του πόνου δεν είναι δύσκολο πράγμα, η ευκολία με την οποία θεραπεύεται ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά επίπονη.

Έτσι, αν και ο θηλασμός είναι μια υπέροχη εμπειρία σύνδεσης μεταξύ μητέρας και μωρού, μπορεί επίσης να αποτελέσει και οδυνηρή εμπειρία. Εξαιτίας αυτού, η έναρξη μιας θεραπείας με τα πρώτα σημάδια του πόνου είναι απαραίτητη, έτσι ώστε το αίσθημα δυσφορίας να μην ξεφύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα η μητέρα να διακόψει το θηλασμό.

Ακόμη κι αν όλα γίνονται σωστά, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στη θηλή ή στο ίδιο το στήθος. Κι όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο, διαφορετικά είναι απίθανο να συνεχίσετε τον θηλασμό μακροπρόθεσμα.

Ακολουθούν τρόποι για να βρείτε ανακούφιση από τους πόνους του θηλασμού:

#1 Βεβαιωθείτε ότι το μωρό έχει πιάσει σωστά τη θηλή 

Μια από τις μεγαλύτερες αιτίες του πόνου στο στήθος είναι όταν το στόμα του μωρού δεν προσαρμόζεται σωστά στη θηλή. Ως εκ τούτου, εάν ο πόνος αρχίσει μετά τις πρώτες ημέρες θηλασμού, αυτό αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι η επαφή δεν είναι σωστή.

Για να βυζάξει ένα μωρό πρέπει να πάρει μια «μεγάλη μπουκιά» από το στήθος. Εάν το μωρό απλά πιπιλίζει, η αναρρόφηση που προκαλείται από το θηλασμό θα προκαλέσει πόνο στις θηλές και τελικά σκίσιμο των ιστών κι αιμορραγία.

Οι μητέρες πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι τα μωρά τους μπορούν να αναπνέουν ενώ θηλάζουν. Εάν κατά το θηλασμό η μύτη τους είναι μπλοκαρισμένη, θα αφήσουν τη θηλή. Κι όταν συμβαίνει αυτό τα μωρά απογοητεύονται, με αποτέλεσμα  να πιπιλίζουν περισσότερο γιατί πεινούν και προσπαθούν να τραφούν.

#2 Δοκιμάστε να αλλάξετε τις θέσεις θηλασμού

Ενώ μια θέση θηλασμού μπορεί να είναι άνετη για τη μητέρα, δεν σημαίνει ότι είναι και για το μωρό. Εάν το μωρό δεν είναι σε θέση να μετακινήσει το σαγόνι του επαρκώς, να πάρει αρκετό από το στήθος στο στόμα του ή να στηρίξει το λαιμό του, τότε δεν είναι σε άνετη θέση για να τραφεί. Και δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάποια από τις κοινές θέσεις θηλασμού, όπως η στάση του λίκνου ή το σταυροπόδι, μπορεί να πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν σύμβουλο γαλουχίας για να βρείτε μια θέση που να λειτουργεί τόσο για το μωρό όσο και για εσάς.

#3 Βεβαιωθείτε ότι οι βεντούζες του θήλαστρου έχουν το σωστό μέγεθος

Οι βεντούζες που συνοδεύουν τα περισσότερα θήλαστρα βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, ώστε οι μαμάδες να βρουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.

Όταν οι βεντούζες είναι πολύ μικρές, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στις θηλές. Θα δυσκολέψουν, επίσης, το θηλασμό καθώς η αναρρόφηση θα γίνεται σε λάθος περιοχή του στήθους και της θηλής.

Εάν δεν είστε σίγουρες για το αν η προσαρμογή της βεντούζας είναι σωστή ή όχι, επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο γαλουχίας για συμβουλές.

#4 Εφαρμόστε αλοιφή σε τραυματισμένες θηλές

Οι θηλές μπορεί να τραυματιστούν για διάφορους λόγους. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι όταν το στόμα του μωρού δεν εφάπτεται σωστά στη θηλή. Οι θηλές μπορούν να τραυματιστούν, επίσης, όταν το «στόμα» του θήλαστρου είναι πολύ μικρό ή όταν δεν μπορείτε να βρείτε μια άνετη θέση για να θηλάσετε.

Εάν οι θηλές σας έχουν τραυματιστεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετές αλοιφές χωρίς ιατρική συνταγή για να ανακουφιστείτε. Κι ενώ είναι ασφαλείς για τα μωρά να τις καταναλώσουν την επόμενη φορά που θα θηλάσετε, πολλοί παιδίατροι προτείνουν να σκουπίσετε την αλοιφή πριν θηλάσετε.

Όσες δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αλοιφή, μπορούν να ανακουφιστούν κάνοντας μασάζ στη θηλή με το μητρικό γάλα κι αφήνοντάς το να στεγνώσει.

#5 Φορέστε σωστά το σουτιέν

Όταν πρόκειται για το θηλασμό, ένα σωστά τοποθετημένο σουτιέν από το σωστό υλικό μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά μεταξύ του πονεμένου στήθους ή των πονεμένων θηλών και της εμπειρίας ενός θηλασμού χωρίς πόνο.

Εάν, λοιπόν, επιλέξετε να φορέσετε σουτιέν θηλασμού, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος στα cups ώστε το στήθος να μπορεί να επεκταθεί όταν είναι γεμάτο γάλα, για να μην φράξουν οι γαλακτοφόροι αγωγοί.

Το να έχετε ένα βαμβακερό σουτιέν είναι επίσης απαραίτητο για να βεβαιωθείτε ότι δεν διατηρείται υγρασία στο σουτιέν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη μυκήτων. Φορώντας ένα σουτιέν που «αναπνέει» η υγρασία διαχέεται γρήγορα και διατηρεί τις θηλές υγιείς και, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς τραυματισμούς.

#6 Αφήστε τις θηλές να αερίζονται μεταξύ των θηλασμών

Όταν οι θηλές δεν μπορέσουν να στεγνώσουν μεταξύ των θηλασμών, μπορεί να μολυνθούν ή να ερεθιστούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρό θηλασμό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τις αφήσετε να στεγνώσουν πριν τοποθετήσετε ξανά το στήθος σας σε σουτιέν.

Εάν οι θηλές είναι ήδη ερεθισμένες, είναι καλύτερο να τις αφήσετε να στεγνώσουν μετά το θηλασμό. Αυτό θα αποτρέψει το σχίσιμο ή τον ερεθισμό των ιστών.

#7 Εφαρμόστε κομπρέσες σε «πετρωμένα» στήθη

Όταν έχει μεσολαβήσει πολύς χρόνος μεταξύ των θηλασμών και τα στήθη έχουν γεμίσει γάλα, οι μαστοί «πετρώνουν». Ο μόνος τρόπος για να δείτε βελτίωση είναι η έκκριση μητρικού γάλακτος, κάτι που μπορεί να είναι επώδυνο όταν το στήθος έχει μεγαλώσει πολύ.

Εάν τα στήθη «πετρώσουν», ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή είναι να εφαρμόσετε κρύες κομπρέσες σε αυτά. Όταν αυτό γίνεται απευθείας πριν από το θηλασμό, ο πόνος μπορεί να μειωθεί αρκετά ώστε το μωρό να μπορέσει να βυζάξει, ανακουφίζοντας έτσι το στήθος από την υπερβολική ποσότητα γάλακτος που έχει.