Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, μέρα που ανοίγουν και τα σχολεία, οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να ακολουθήσουν το νέο «πακέτο» των μέτρων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για την αποτροπή της περαιτέρω μετάδοσης του κοροναϊού.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν χαρακτηρίσει τα συγκεκριμένα μέτρα ως «lockdown» για τους ανεμβολίαστους. Οι ειδικοί και οι κυβέρνηση επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν παρθεί επειδή υπάρχει ο φόβος για έξαρση των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου.

Ποια μέτρα θα ισχύουν

Ανάλογα με το πού εργάζεται κανείς, θα διαφέρει ο αριθμός των rapid test που θα χρειαστεί να κάνει, πάντα με το κόστος να επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο. Αναλυτικότερα, σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ. 

Ποιοι θα κάνουν δύο τεστ

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμόεστίαση, τηλεοπτικέςκινηματογραφικέςθεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές και φοιτητές

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ). 

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα, θα ισχύουν τα εξής:

  • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά self test (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία

Τι θα ισχύει για τα ταξίδια

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

Τι θα ισχύει για τους κλειστούς χώρους

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Στα θέατρα, στους κινηματογράφους και τα μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν ως εξής: ελεύθερα για τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται αρνητικό rapid test 48 ωρών. Χρήση μάσκας θα χρειάζεται σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.