Δυστυχώς, όσο και αν προσπαθείτε να τα προβλέψετε όλα, είναι βέβαιο πως το πρώτο διάστημα με το μωρό θα χαρακτηριστεί από ένα πλήθος μικρότερων και μεγαλύτερων λαθών – πιθανότατα σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι δεν είστε αρκετά καλοί γονείς. Μην ανησυχείτε. Κανείς ποτέ δεν κατάφερε να τα κάνει όλα σωστά από την πρώτη στιγμή που κράτησε το νεογέννητο παιδί του στα χέρια του και τα μικρά ατοπήματά σας δεν θα κάνουν κακό ούτε στην υγεία του ούτε στην εξέλιξη του χαρακτήρα του. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συνηθισμένα «παραπτώματα» που μπορείτε να αποφύγετε εύκολα, ώστε όλοι να παραμείνετε ασφαλείς και χαρούμενοι.

  • Συνθήκες ύπνου: Το μωρό πρέπει να κοιμάται ανάσκελα, σε μία κούνια άδεια από περιττά σκεπάσματα, παιχνίδια ή μαξιλάρια. Αυτά τα μέτρα το προστατεύουν από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου που πλήττει το 1% των βρεφών.
  • Καρεκλάκι αυτοκινήτου: Είναι απολύτως αναγκαίο να ακολουθήσετε ευλαβικά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση αυτού του πολύτιμου αντικειμένου για την ασφάλεια του μωρού σας.
  • Θηλασμός: Πολλές μαμάδες επιχειρούν να βάλουν το μωρό σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ταΐσματος, πιστεύοντας πως έτσι η καθημερινότητά τους θα γίνει ευκολότερη. Στην πραγματικότητα, παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του, μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε την πείνα του και θηλάζοντάς το πριν αρχίσει να διαμαρτύρεται, και οι δύο θα είστε πολύ πιο χαλαροί και ευτυχισμένοι.
  • Ρέψιμο: Αυτός ο αστείος ήχος είναι απολύτως απαραίτητος ώστε να είστε σίγουρη ότι δεν θα «βγάλει» το γαλατάκι του. Πειραματιστείτε με τη στάση που θα βοηθήσει το μωράκι σας να απομακρύνει τα περιττά αέρια μέσα στα 10 πρώτα λεπτά από τη στιγμή που θα σταματήσει να τρώει.
  • Θερμοκρασία: Ναι, τα μωρά χρειάζονται ζέστη, αλλά οι υπερβολές μπορούν να του κάνουν κακό. Φορέστε του μία στρώση ρούχων παραπάνω από ό,τι νιώθετε ότι χρειάζεστε εσείς και αφαιρέστε του μερικά ρούχα αν παρατηρήσετε ιδρώτα στα μαλλάκια του ή αν τα αυτιά του αρχίσουν να κοκκινίζουν.
  • Φροντίδα του εαυτού σας: Μήπως σας έχετε παραμελήσει υπερβολικά από τη στιγμή που το πορτ μπεμπέ πέρασε την πόρτα του σπιτιού σας; Για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις (πολλές) ανάγκες του μικρού σας, είναι ανάγκη να κάνετε πράγματα που ενισχύουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
  • Επικοινωνία με ειδικούς: Μπορεί να παίρνετε ασταμάτητα τηλέφωνα τον παιδίατρο, όταν όμως το πρόβλημα σχετίζεται με εσάς την ίδια, είναι πολύ πιθανό η αμεσότητά σας να μειώνεται αρκετά. Αν αισθάνεστε σωματικό πόνο, μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας. Η έγκαιρη επικοινωνία με ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την επιλόχεια κατάθλιψη, αν παρατηρήσετε ότι έχει αρχίσει να σας «χτυπά την πόρτα».