Η γέννηση του νέου παιδιού είναι μια στιγμή ενθουσιασμού για όλη την οικογένεια, αφού επί εννέα ολόκληρους μήνες όλοι περιμένετε να γνωρίσετε το νέο μέλος της οικογένειας. Συχνά όμως, ο μεγάλος ενθουσιασμός και οι περιττές ανησυχίες δεν αφήνουν χρόνο στους γονείς ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα το έδαφος για τον ερχομό του νεογέννητου στο σπίτι. Αφού περάσει η ένταση των πρώτων ημερών, τότε μπορεί να διακρίνετε την ευερεθιστότητα του μεγαλύτερου παιδιού, καθώς μπορεί να νιώσει ότι η προσοχή δεν είναι πλέον στραμμένη μόνο σε εκείνο. Αυτή η περίοδος μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα μεγαλύτερα παιδιά, για αυτό είναι και σημαντικό να το προετοιμάσετε για τις αναπόφευκτες αλλαγές που θα φέρει μαζί του το νεογέννητο. «Παρουσιάστε» τη νέα.. άφιξη και κάντε ό, τι μπορείτε για να δημιουργήσετε έναν υγιή αδελφικό δεσμό.

*Προετοιμάστε το από νωρίς για το νεογέννητο

Ξεκινήστε να μιλάτε με το μεγαλύτερο παιδί για το αδερφάκι του προτού έρθει στη ζωή σας το νεογέννητο. Η προετοιμασία του μεγαλύτερου παιδιού θα πρέπει να ξεκινήσει μόλις το παιδί καταλάβει ότι είστε έγκυος και τι συνεπάγεται αυτό. Χρησιμοποιώντας κατάλληλη γλώσσα για την ηλικία του, εξηγήστε τι σημαίνει να έχετε ένα μωρό στην κοιλιά σας, πότε θα έρθει, πότε θα μπορεί να το γνωρίσει το παιδί αλλά και ποια θα είναι η θέση του στην οικογένεια. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει ότι το μωρό θα είναι νέο μέλος της οικογένειας. Το παιδί πρέπει επίσης να καταλάβει ότι το νέο μωρό αποτελεί μια μόνιμη προσθήκη, ένα νέο φίλο ζωής και πώς έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίζει.

*Μιλήστε για τις συνήθειες του νεογέννητου

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο μεγαλύτερο παιδί ότι το νέο μωρό θα έχει κάποιες ιδιαίτερες συνήθειες, όπως είναι το επίμονο κλάμα, οι περίεργες ώρες φαγητού και συνήθειες ύπνου. Για το παιδί θα είναι ευκολότερο να προσαρμοστεί δίχως να αντιμετωπίσει σύγχυση όταν ξέρει τι να περιμένει. Το μεγαλύτερο παιδί θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος, μέχρι το νεογέννητο να μεγαλώσει και να παίξουν μαζί.

*Διατηρήστε τη ρουτίνα του

Προσπαθήστε -όσο είναι αυτό εφικτό- να συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που κάνατε με το μεγαλύτερο παιδί. Η διατήρηση της ρουτίνας θα το βοηθήσει να συνειδητοποιήσει ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικό μέρος της οικογένειας. Αποφύγετε να κάνετε δραστικές αλλαγές στη ζωή του μεγαλύτερου παιδιού. Εάν πρέπει να μετακινήσετε πράγματα για να δημιουργήσετε χώρο για το νεογέννητο, κάντε το αρκετά πριν από τη γέννηση του μωρού.