Τα χαμόγελα των μωρών συνήθως εμφανίζονται μετά τους πρώτους μήνες του συνεχούς θηλασμού, του ακαθόριστου ύπνου και της γενικής εξάντλησής σας. Εν ολίγοις, ακριβώς όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Έτσι, η πρώτη φορά που μας χαμογελάει το μωρό μας είναι μια στιγμή που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ. Μετά από αυτό το ορόσημο, το μικρό μας αρχίζει να μιμείται τους ήχους και τις κινήσεις μας, σε μια πρώιμη προσπάθεια επικοινωνίας.

Πώς θα κάνουμε το μωρό να μας χαμογελάσει;

Για να βοηθήσουμε το μικρό μας να αναπτύξει την κοινωνική συμπεριφορά του, φροντίζουμε να αλληλεπιδρούμε όσο πιο πολύ γίνεται μαζί του, μιλώντας του με ενθουσιασμό και χαμογελώντας του. Αλληλεπιδρούμε μαζί του ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας, όπως η αλλαγή της πάνας. Για παράδειγμα, του λέμε «Άφησέ με να μετρήσω τα δαχτυλάκια των ποδιών σου» και απαντάμε στο βλέμμα του χαμογελώντας.

Παράλληλα, η ανάγνωση βιβλίων και το τραγούδι βοηθούν την κοινωνική ανάπτυξη του μωρού μας, όχι απλώς τις μετέπειτα γλωσσικές του ικανότητες. Όταν τραγουδάμε ένα τραγούδι που το μωρό μας γνωρίζει, σταματάμε και προσέχουμε ότι θα ενθουσιαστεί περιμένοντας τον επόμενο στίχο. Όλα αυτά μπορεί να μας φαίνονται απλώς διασκεδαστικά ή ανόητα, αλλά είναι σημαντικά κομμάτια στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του μικρού μας.

Όταν τα μωρά ξεκαρδίζονται

Μια ακόμη πρώτη φορά του μωρού μας που μένει χαραγμένη στη μνήμη μας είναι το πρώτο του γέλιο. Όταν βλέπουμε και ακούμε το μικρό μας ανθρωπάκι να γελάει με την ψυχή του δεν μπορούμε παρά να βάλουμε κι εμείς τα γέλια.

Έτσι, το παρακάτω βίντεο με μωρά που ξεκαρδίζονται πραγματικά μας φτιάχνει τη διάθεση. Δείτε το και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

 

Δείτε το αστείο βίντεο: