Ο φόβος των ξένων είναι απολύτως φυσιολογικός στα μωρά και στην πραγματικότητα σημαίνει ότι το μικρό γίνεται πιο έξυπνο: ξέρει ότι είστε η καλύτερη στη φροντίδα του, οπότε θέλει να σας κρατήσει πολύ κοντά. Ο φόβος των ξένων γίνεται συνήθως πιο έντονος κοντά στον 7-10 μήνα  και μπορεί να έχει διάρκεια μερικών μηνών ή περισσότερο. Συνήθως περνάει μετά τον 18ο μήνα και μέχρι το δεύτερο έτος.

Με λίγα λόγια, το μικρό σας θα ξεπεράσει αυτή τη φάση, αλλά εντωμεταξύ, ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας ότι περνάει από μια ντροπαλή φάση, οπότε:

A. Πρέπει να του δώσουν αρκετό χρόνο για να εξοικειωθεί

Β. Δεν πρέπει να προσβληθούν αν δεν το κάνει.

Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας σε αυτή τη φάση

Ένας τρόπος να ενθαρρύνετε το μικρό σας να διευρύνει τους κοινωνικούς του ορίζοντες είναι να καθίσετε μαζί του ενώ κάποιος άλλος το προσεγγίζει με ένα παιχνίδι ή ένα τραγούδι. Στη συνέχεια, μόλις εμπλακεί στο παιχνίδι, δοκιμάστε να φύγετε από το δωμάτιο. Οι πιθανότητες είναι ότι θα σας ξεχάσει (όχι για πάντα!) και θα διασκεδάσει με τον νέο του φίλο.

Πρέπει να βοηθήσετε το μωρό να προχωρήσει. Εάν κλαίει όταν τον κρατάει η γιαγιά του, αντισταθείτε στην παρόρμηση να πάρετε το μωρό πίσω στην αγκαλιά σας και πείτε του ήρεμα, «Είναι εντάξει. Είναι η γιαγιά!».

Δείξτε του ότι είναι ωραίο να είναι με άλλα άτομα, εκθέτοντάς το (με ασφάλεια, λόγω κοροναϊού) σε αυτά. Αφήστε, για παράδειγμα, το μωρό με τη γιαγιά του για σύντομα χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά το χρόνο που περνάει μαζί της.

Κάτι άλλο που μπορεί επίσης να βοηθήσει είναι να δώσετε στα μέλη της οικογένειας ή στους φίλους σας συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις προτιμήσεις του μωρού.

Μπορεί να μη γίνουν ποτέ τόσο καλοί όσο εσείς στο να τραγουδούν το αγαπημένο τραγούδι του μωρού ή στο να το κουνάνε με αυτόν τον τρόπο που του αρέσει, αλλά μπορούν να φτάσουν πολύ κοντά. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει το μωρό να νιώσει άνετα.