Τα μωρά γεννιούνται με κάποια αντανακλαστικά. Αντιδρούν φυσικά σε πράγματα όπως το φως ή το άγγιγμά σας. Για παράδειγμα, αν βάλετε το δάχτυλό σας στο χέρι του νεογέννητου μωρού σας, εκείνο πιθανότατα θα το κρατήσει. Αν ακουμπήσετε ελαφρά γύρω από το στόμα του μωρού, το μικρό σας πιθανότατα θα κάνει κίνηση ώστε να πιπιλήσει το δάχτυλό σας.

Πώς κινείται το νεογέννητο;

Τα μωρά συνήθως εμφανίζουν αντανακλαστικά ριζοβολίας, πιπιλίσματος, ξαφνιάσματος, αδράγματος και τεντώματος λαιμού αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτά τα αντανακλαστικά είναι ακούσιες κινήσεις που αποτελούν φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης των βρεφών. Αυτά τα πρώιμα αντανακλαστικά σταδιακά εξαφανίζονται καθώς ωριμάζουν τα μωρά, συνήθως όταν είναι 3-6 μηνών.

Η ριζοβολία προτρέπει ένα βρέφος να γυρίσει αυτόματα προς την κατεύθυνση μιας πηγής τροφής, είτε πρόκειται για στήθος είτε για μπουκάλι. Αν χαϊδέψετε το ένα μαγουλάκι του μωρού σας, τότε εκείνο θα γυρίσει αμέσως το κεφαλάκι του προς αυτή την πλευρά και θα ανοίξει το στοματάκι του προσπαθώντας να αναζητήσει τη θηλή στο στήθος της μαμάς του για να πάρει το γάλα του.

Το μωρό γεννιέται επίσης με το αντανακλαστικό ξαφνιάσματος. Αν το μικρό σας δέχτηκε ένα ξαφνικό ερέθισμα ή τρόμαξε από κάποιο δυνατό θόρυβο δίπλα του, τότε θα δείτε αμέσως να αντιδρά τεντώνοντας το λαιμό του, απλώνοντας τα χεράκια του, με τα δάχτυλά του τεντωμένα, καθώς και τα ποδαράκια του, σαν να προσπαθεί δηλαδή να πιαστεί από κάπου, και στη συνέχεια να μαζεύει τα χεράκια και τα ποδαράκια του προς την κοιλιά του, ενώ θα κλαίει έντονα.

Επίσης, μπορείτε να παρατηρήσετε το αντανακλαστικό του αδράγματος. Αν ακουμπήσετε το δάχτυλό σας στην παλάμη του νεογέννητου, εκείνο θα το γραπώσει και θα το σφίξει στη χούφτα του με… εντυπωσιακή δύναμη. Το ίδιο θα συμβεί αν αγγίξετε με το δάχτυλό σας τα πατουσάκια του, θα δείτε αμέσως να γυρίζει προς τα μέσα τα δαχτυλάκια των ποδιών του, σαν να προσπαθεί να πιάσει αυτό που το ακουμπάει.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, αυτά τα αντανακλαστικά θα γίνονται λιγότερο αισθητά και θα αναπτύσσονται πιο σκόπιμες κινήσεις.

Δώστε στο μωρό σας χώρο και χρόνο για να τεντώσει και να κινήσει τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Αφήστε το να περάσει λίγο χρόνο μπρούμυτα, στηριζόμενο στην κοιλίτσα του (tummy time) όταν είναι ξύπνιο και σε εγρήγορση, ώστε να ενισχύσει τους μυς του αυχένα και του κορμού. Να μένετε πάντα με το μωρό σας όσο περνάει χρόνο στηριζόμενο στην κοιλιά του.

 

*Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τις κινήσεις του μωρού σας. Ο γιατρός θα ελέγξει αυτά τα αντανακλαστικά ως μέρος των συνηθισμένων εξετάσεων του μωρού σας.