Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και οι κάθε γονιός καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει μακριά από το μωράκι του ιούς και μικρόβια. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το μωρό σας υγιές καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους είναι να διατηρείτε το δωμάτιο του καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια και βακτήρια.

Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές για να  διατηρήσετε το δωμάτιο του μωρού καθαρό.

Αλλάξτε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα

Δεδομένου ότι τα μωρά δεν ιδρώνουν τόσο πολύ όσο οι ενήλικες, μπορείτε να σκεφτείτε ότι τα σεντόνια της κούνιας του μωρού σας θα παραμείνουν αρκετά καθαρά, εκτός εάν διαρρεύσει η πάνα τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, τα κλινοσκεπάσματα είναι συχνά μια εστία για βακτήρια και άλλα μικρόβια.

Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να πλένουν όλα τα κλινοσκεπάσματα του παιδιού τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να αποφευχθεί η μόλυνση και η υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων.

Καθαρίστε τα σημεία που αγγίζετε συχνά

Ορισμένες επιφάνειες στο δωμάτιο του μωρού σας αγγίζονται πιο συχνά από άλλες. Αυτές οι επιφάνειες περιλαμβάνουν χειρολαβές πόρτας, ράγες κούνιας, αλλαξιέρα και κάλυμμα. Δυστυχώς, αυτές οι περιοχές μπορούν γρήγορα να γίνουν «θερμά σημεία» που συλλέγουν μικρόβια.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σκουπίσετε κάθε περιοχή υψηλής επαφής στο δωμάτιο του μωρού σας μία φορά κάθε μέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά μαντηλάκια για να ελαχιστοποιήσετε τα απαιτούμενα υλικά, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει αυτά τα μαντηλάκια μακριά από το μωρό.

Το να σκουπίζετε τακτικά αυτές τις επιφάνειες θα αποτρέψει τη διάδοση μικροβίων στο δωμάτιο και στο μωρό σας.

Απολυμάνετε τα παιχνίδια του

Δεδομένου ότι τα περισσότερα μωρά καταλήγουν να βάζουν παιχνίδια, όπως και τα χέρια τους, στο στόμα τους σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι παίζει το παιδί σας μπορεί να οδηγήσει σε κρυολόγημα, αν δεν έχει καθαριστεί σωστά και με επιμέλεια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να απολυμαίνουν όλα τα παιδικά παιχνίδια μετά από κάθε χρήση. Αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο πλαστικά και ξύλινα παιχνίδια στο υπνοδωμάτιο του μωρού σας, αλλά και λούτρινα ζώα και παιχνίδια μπάνιου.

Καθαρίζοντας τακτικά αυτά τα αντικείμενα, μπορείτε να αποφύγετε τη μετάδοση μικροβίων.

Τα παπούτσια μένουν έξω από το βρεφικό

Είναι σημαντικό να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο βρεφικό δωμάτιο αλλά και μόλις περάσετε την εξώπορτα για να κρατήσετε μακριά ιούς και βακτήρια. Όταν αφαιρείτε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στους κύριους χώρους του σπιτιού σας, αφήνετε τυχόν βακτήρια στα παπούτσια σας στην μπροστινή πόρτα και μακριά από το μωρό σας και την υπόλοιπη οικογένεια.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το μωρό σας αρχίσει να σέρνεται, καθώς τα βακτήρια στο πάτωμα θα καταλήξουν ακριβώς στα χέρια, τα γόνατα και ακόμη και το πρόσωπό τους.