Για ύφεση της πανδημίας έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας τεστ, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Από τις 90.000 φτάσαμε τις 350.000 τεστ στην αρχή της εβδομάδας, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Λόγω των αυξημένων τεστ στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων ενδέχεται να παρατηρηθεί μια αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους.

Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αφορούν σταθερά το 20-21% από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, είπε στη συνέχεια.

«Η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα η χρήση self test πριν λίγες μέρες είχε ως αποτέλεσμα 212 ασυμπτωματικών παιδιών 5-17 ετών, 20% του συνόλου της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η κ. Παπαευαγγέλου, η εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 ετών δεν αυξάνεται, γεγονός που είναι δυσοίωνο. Αντίθετα, έφηβοι και φοιτητές που εμβολιάζονται, αυξάνονται σταθερά.

Αποκλιμάκωση του ΕΣΥ

Παράλληλα, παρατηρούμε σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ με 2.172 ασθενείς και οι νέες εισαγωγές μειώνονται. Σταθεροποίηση παρουσιάζουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι.

Οι νέες εισαγωγές μειώνονται. Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών μειώθηκε κατά 207 εισαγωγές ανα μέρα.